Astăzi, candidații înscriși la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat vor susține proba scrisă la Limba și literatura română. Proba va începe la ora 09.00, dar accesul candidaților în centrul de examen se va face în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza actului de identitate.
Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală. Un candidat poate părăsi sala cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predă lucrarea scrisă și semnează de predarea acesteia. Dacă un candidat se simte rău, poate părăsi sala de examen temporar, însoțit de unul dintre asistenți, însă în această situație nu va fi prelungit timpul alocat rezolvării subiectelor. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Obiecte interzise în sala de examen
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
561 de candidați, așteptați la prima probă a examenului
Reamintim că, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, la proba la Limba și literatura română s-au înscris 561 de candidați, la proba obligatorie a profilului – 672 de candidați, iar la proba la alegere a profilului și specializării – 782 de candidați. Perioada în care aceștia și-au putut depune dosarele de înscriere a fost 19-26 iulie. Spre deosebire de prima sesiune a acestui examen, în această a doua sesiune vor fi susținute probele scrise mai întâi și, ulterior, se vor desfășura probele de echivalare/evaluare a competențelor lingvistice de comunicare și a celor digitale. La nivelul județului nostru au fost organizate 7 centre de examen și un centru zonal de evaluare. Centrele de examen sunt: Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu, Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești, Liceul Tehnologic Turceni, Colegiul Tehnic Motru și Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari. Centrul zonal de evaluare, pentru toate cele trei probe scrise, va fi organizat la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu.
Condiții pentru promovarea examenului
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Roxana Lupu