Absolvenţii de facultăţi, subvenţionaţi 6 luni

254

Aproape 8% din numărul total de 10.802 şomeri înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj sunt persoane absolvente de studii superioare dar care nu şi-au găsit un loc de muncă.

Legea nr. 335/2013 prevede că absolvenţii de învăţământ superior să aibă şanse în plus pe piaţa muncii astfel că prin normele legale se reglementează posibilitatea subvenţionării a şase luni de debut (stagiu) în profesie, cu excepţia profesiilor pentru care există reglementări speciale în vigoare. Perioada de stagiu este cea cuprinsă între data angajării şi data finalizării stagiului şi care se încheie cu eliberarea unei adeverinţe semnată de către angajator. Perioada de stagiu se desfăşoară pe baza unui program de activităţi aprobat de angajator, în schimbul unui salariu, în baza unui contract de muncă şi a contractului de stagiu, activităţile desfăşurându-se sub îndrumarea unui mentor. Adeverinţa care confirmă perioada de stagiatură care se constituie vechime în muncă, va trebui ulterior să fie vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.
Scopul Legii nr. 335/2013 este de a facilita accesul absolvenţilor de studii superioare pe piaţa muncii, dar şi de a le asigura şansa de a dobândi experienţă. Salariul de bază al stagiarului este negociat de părţi pentru un program de 8 ore/zi, timp de 5 zile pe săptămână. Angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu 1,5 ori valoarea Indicatorului Social de Referinţă (ISR=500 lei), în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
În situaţia în care angajatorul cere încetarea contractului individual de muncă anterior datei prevăzute în contractul de stagiu, acesta este obligat să restituie AJOFM sumele încasate de la bugetul asigurărilor de şomaj pentru respectivul stagiar, plus dobânda de referinţă a BNR, la data încetării raportului de muncă.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here