Aberația în care se află și CEO!

2267

Instabilitatea cadrului legislativ din energie, domeniu în care în mai puțin de un an au fost adoptate 11 OUG-uri și legi, a condus la bulversarea totală a pieței și la apariția unor situații cel puțin bizare, imposibil de conceput în urmă cu nu mult timp. Ultimul exemplu: alimentarea cu gaz a sediilor Engie, cel mai mare furnizor de gaz de pe piața retail autohtonă, este în prezent făcută în regim de ultimă instanță de actualul Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), OMV Petrom, potrivit unor surse Profit.ro de pe piață.

Contactată în urmă cu 10 zile de Profit.ro, compania a amânat un răspuns până pe 10 octombrie, când a comunicat că “nu poate comenta informațiile”. Profit.ro a cerut pe 30 septembrie un punct de vedere și Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fără ca până acum să fie transmis un răspuns oficial.

Potrivit informațiilor Profit.ro, în urma analizei disponibilității gazelor, a costurilor de achiziție și a problemelor create de plata cu întârziere de către Guvern a sumelor compensatorii care depășesc plafoanele impuse prin diferitele acte normative adoptate în ultimul an, conducerea Engie a decis că este preferabil să nu mai furnizeze direct gaze sediilor propriei companii, ci să solicite ca această activitate să fie preluată de FUI-ul desemnat prin rotație de ANRE pentru luna octombrie, și anume OMV Petrom.

Tot într-o situație bizară se află, după cum a anunțat Profit.ro, și compania de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, care are nevoie de cantități semnificative de gaze naturale pentru pornirea, stabilizarea și susținerea arderii în focarele cazanelor sale de generare, în principal la cele ale termocentralelor de la Turceni, Ișalnița și Craiova II, și care este alimentată de luni de zile în regim de furnizare de ultimă instanță (FUI), nereușind să încheie nici un contract concurențial. Spre deosebire de Engie, însă, CEO nu este furnizor de gaze pe piața retail, ci de electricitate pe piața angro. (Sursă, Profit.ro)

Ce înseamnă Furnizor de Ultimă Instață:

Sunt situații în care furnizorul actual al unui client nu îi mai poate asigura acestuia energia electrică și/sau gazele naturale contractate (faliment, pierderea licenței acordate de ANRE etc.). În acest caz, clientul nu rămâne fără energie electrică și/sau gaze naturale, livrarea fiind preluată de furnizorul de ultimă instanță.

Acesta este titular al licenţei de furnizare a energiei electrice și/sau gazelor naturale, desemnat sau selectat în condiţiile regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă, să asigure alimentarea cu gaze naturale a unui consumator, parte într-un contract de furnizare negociată a energiei electrice și/sau gazelor naturale încheiat cu un furnizor căruia i se retrage licenţa.


Dezavantaje

Există riscul de a plăti un preț mai mare (și nu unul fix ca pe piața concurențială) în unele luni? DA. În lunile (trimestrele, ANRE aprobând noile tarife trimestrial) în care furnizorii vor plăti prețuri considerabil mai mari pe piața spot (cum a fost situația din ultima iarnă), iar diferența dintre prețul mediu pe piața spot (PZU – piața pentru ziua următoare) și cel pe celelalte piețe la termen este mai mare de 10%, ANRE va putea aviza o majorare a tarifului CPC care să ilustreze noua situație a majorării prețului de achiziție a energiei electrice de către FUI.(Profit.ro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here