A vrut să se omoare când a văzut factura la curent!

3447

Situație disperată pentru un gorjean din satul Poiana, comuna Turburea, care marți seara a încercat să își pună capăt zilelor, după ce a văzut cât are de plătit pentru energia electrică consumată. Dorinel Lungu trăiește din ajutorul de șomaj și din alocația celor doi copii minori pe care îi crește împreună cu soția sa. Marți seara, bărbatul a deschis plicul cu care îi venise ultima factură la energie electrică, iar când a citit suma de 800 și ceva de lei a crezut că nu vede bine. Cu câteva zile înainte mai primise o factură de peste 600 de lei, așa că, la un calcul simplu, și-a dat seama că nu mai are din ce trăi, dar nici cu ce să achite facturile pentru consumul de energie electrică. „Am mai avut facturi de 300, de 400 de lei, a fost și de 500, dar de 800 nu am avut niciodată. M-am mai împrumutat de la prieteni ca să achit, dar acum nu mai pot. Acum două săptămâni am plătit o factură de 600 de lei, iar acum a venit asta de 800 de lei. Nu am din ce să plătesc suma asta. Când am văzut suma mi-a venit să-mi iau zilele și să scap de toate și să nu mai știu de nimic. Nu mai pot, pur și simplu. Sunt foarte supărat.
Domnul primar ne-a ajutat și dânsul de câte ori a putut, ne-a dat bani și de la dânsul din buzunar, dar cât să ne țină dânsul, că nu mă ajută doar pe mine.
Dacă nu găsesc bani poate vin și ne taie curentul, că eu mai am de plătit și mâncarea și ce am mai cumpărat la magazin, că am și acolo datorii. De la ajutorul social eu primesc 170 de lei, cu ce să plătesc atât de multe? Anul trecut am fost la pat, cu boală, de muncit nu pot, mai avem bani de la alocația copiilor, dar tot nu se ajung banii”, spune bărbatul copleșit de greutățile de care are parte. Soția lui a fost cea care a intervenit la timp, înainte de a fi prea târziu pentru salvarea acestuia.
„Făceam baie la copil aici în cameră și din bucătărie s-a auzit ca o trosnitură. Era el căzut la pământ. Avea niște cuțite în mână, pe care I le-am luat. I-a mai rămas unul mic și cu ăla s-a tăiat. Mie nu-mi spusese nimic despre factură, dar după ce și-a revenit ne-a arătat factura. L-am întrebat de ce a făcut așa ceva și a zis că din cauza curentului, că nu avem cu ce să plătim”, declară femeia. Ea era împreună cu un băiat care l-a apelat de urgență pe primarul Ion Bârcă.
Deși era oră târzie, primarul a intervenit la timp și a reușit să îl salveze pe consăteanul său, împreună cu cadrele medicale de la centrul de permanență din localitate.
„Dumnealui era acasă și pe mine m-a sunat un băiat care era acolo și care mi-a spus că taică-su s-a înțepat cu cuțitul pentru mai multe nereguli pe care le-a văzut el într-o factură. Niște facturi foarte uriașe aceste facturi care vin și iată că na, s a întâmplat.
M-au chemat pe mine să merg acolo ca să nu se întâmple o tragedie și i-am spus să stea cuminte până vin eu acolo. Avem centru de permanență în localitate și așa am putut să o iau pe pe doamna doctor, pe doamna asistentă, ne am dus acolo, am găsit acel cetățean care era în pat. Avea o plagă în abdomen cam de 2 cm, l au pansat și, din fericire, nu a mai avut nevoie de internare la spital. Îmi spunea că dacă plătește facturile nu mai are bani pentru medicamente, pentru mâncare la copii, pentru nimic. Zicea că nu mai poate duce o așa povară în spate și a vrut să-și ia zilele. Norocul a fost cu soția care l-a împiedicat și a prevenit o tragedie. Și vă spun că nu e singurul din comună care e într-o situație dificilă. Scumpirile astea i-au afectat pe mulți oameni. Indiferent că vorbim de gaze, de curent, de medicamente sau pâine, toate s-au scumpit.
Oamenii ajung la disperare. La pensionari s-a pus ceva la pensie, dar nu acoperă scumpirile. Guvernul acesta trebuie să găsească o soluție azi, nu mâine, că mâine va fi prea târziu. Eu merg și discut cu oamenii, ei se întâlnesc pe la magazine și majoritatea vorbesc despre situația dramatică din România”, declară edilul Ion Bârcă.
Primarul este supărat și el pentru situația creată, mai ales că oamenii au renunțat la multe aparate pentru a face economie la factură.
Dorinel Lungu și-a pus soția să spele la mână în ultima lună, dar degeaba, iar de ieri a început să folosească din nou mașina de spălat. „Mi-a zis de vreo trei săptămâni să spăl la mână că se consumă mult curent cu mașina. Am spălat la lighean, dar tot degeaba. Nu ne mai rămân bani de nimic. Am desființat becul din camera cealaltă, am scos și întrerupătorul din perete ca să fim siguri că nu îl mai folosește nimeni, dar tot degeaba. Nu știm ce să mai facem”, declară femeia. Un vecin al acesteia spune că tot satul a primit facturi mărite în ultimele zile și nimeni nu știe cum le va plăti.
„Nu e nimeni fericit după ce a văzut cât are de plată. Mie mi-au venit din toamnă încoace și de 7 milioane și de 10 milioane. Nu știu unde se va ajunge, dar vă spun că nu e bine. Nu știu ce fac guvernanții, se gândesc doar pentru ei, acolo sus, iar pe noi ne lasă de izbeliște. Păi cum explică ei prețurile astea? Omul ăsta credeți că de bine ce-o duce a făcut ce-a făcut?”, a declarat un sătean mai în vârstă, care e convins că până la sfârșitul iernii vom redescoperi lumânările și lămpile pe gaz folosite pe vremea lui Nicolae Ceaușescu în perioada în care distribuirea energiei electrice era raționalizată.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here