A venit laptele praf!

160

După o lună de aşteptări a venit în sfârşit laptele praf pentru copiii din judeţul Gorj. În cursul zilei de ieri, stocul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj a fost refăcut. Cele 5.100 de cutii primite sunt suficiente pentru acoperirea necesarului următoarelor luni.

Veşti bune pentru mămicile celor peste 150 de copii, care beneficiază de lapte praf gratuit. Stocul de lapte praf al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj a fost refăcut, miercuri. Acesta fusese epuizat după distribuirea dozelor solicitate în luna iunie. Aşa se face că beneficiarii lunii iulie au rămas fără lapte. Din fericire, miercuri, 7 august, DSP Gorj a primit 5.100 de cutii de lapte praf. Reprezentanţii Direcţiei spun că aceste cutii sunt suficiente pentru acoperirea necesarului lunilor următoare. “Din fericire am primit miercuri 5100 de cutii de lapte praf pentru bebeluşi. Aşteptăm să centralizăm situaţiile de la medicii din teritoriu iar după aceea vom comunica în momentul în care trebuie să vină după laptele praf. Este un lucru foarte bun pentru că deja avem câteva luni pe care le putem acoperii şi să sperăm că nu vom avea din nou probleme în ceea ce priveşte bugetul şi aprovizionarea cu lapte praf”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Piţian a mai ţinut să menţioneze că „Numai luna trecută nu am avut lapte praf dar am reuşit astfel să reluam foarte repede distribuţia laptelui. Aproximativ 150 de copii au beneficiat luna trecută de lapte. Noi sperăm să fie un număr mai mic, pentru că de multe ori, poate, medicii nu au înţeles că în program sunt integraţi copii care au probleme de sănătate, nu şi cei cu probleme sociale. Chiar dacă sunt cazuri sociale, există şi alte modalităţi, din partea administraţiei locale, de a ajuta respectivii oameni cu bebeluşi şi laptele praf să fie indicat doar pentru cei care au probleme de sănătate şi copilaşii şi mămicile”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Criterii pentru distribuirea laptelui praf
Potrivit legislaţiei în vigoare, laptele praf este distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament. Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, pe reţetă, de către medicul de familie. Fiecare bebeluş primeşte câte opt cutii pe lună.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here