A scăzut numărul gorjenilor cu tuberculoză

495

La nivelul judeţului s-a înregistrat o scădere a numărului persoanelor suferinde de tuberculoză. Astfel, dacă la sfârșitul anului 2014 rămăseseră în evidențele medicilor 311 cazuri, la finele lui 2015 au rămas doar 266 bolnavi de TBC. Aproape nouăzeci de persoane cu tuberculoză sunt internate la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Din păcate, şapte dintre pacienţi sunt chimiorezistenţi.

Pe parcursul anului trecut, în Dispensarul TBC s-au confirmat 244 de cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi cinci la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul trecut, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 20 de gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2014, în Gorj erau rămaşi în evidenţă 311 bolnavi de tuberculoză, iar la finele lui 2015 au rămas 266. „În 2015 s-a intrat cu 311 cazuri, iar pe parcursul anului au fost confirmate 298 de cazuri, din care 244 în Dispensarul TBC. Au ieșit din evidențe 343 de bolnvai, astfel că la sfârșitul anului 2015 au rămas în evidențele medicilor 266 de cazuri de tuberculoză”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Zeci de pacienţi la Spitalul de Pneumoftiziologie
La ora actuală, în Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, mai mult de jumătate din totalul pacienţilor internaţi suferă de TBC. Trist este faptul că, mulţi dintre ei sunt tineri. „La momentul actual avem 179 de pacienţi internaţi, 89 dintre ei tratându-se de TBC, şapte cazuri fiind chimiorezistente. Din păcate, am observat că toate cazurile noi sunt în rândul tinerilor. Noi avem condiţii foarte bune pentru pacienţi, asigurându-le hrană de bună calitate, tratamente specifice şi tot confortul necesar pentru tratarea bolii. Din nefericire, avem şi pacienţi chimiorezistenţi”, a declarat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.
În lupta împotriva tuberculozei sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii.

Statistici sumbre
TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că, în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin trei săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here