A scăzut numărul donatorilor de sânge

176

Conducerea Centrului de Transfuzii din Târgu-Jiu a constatat că în această vară a scăzut numărul persoanelor care au donat sânge. În mod normal ar fi nevoie de aproximativ 550 donatori pe lună, în august prezentându-se doar 400. Cei care donează sânge au o serie de beneficii, conform legislației în vigoare.

Donatorii de sânge beneficiază de un set de analize gratuite și primesc șapte tichete de masă, fiecare în valoare de peste 9 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, în cazul angajaților cu carte de muncă. Pentru o parte a celor care donează, tichetele de masă sunt o bucurie, de altfel, mulți prezentându-se la centrul de transfuzii tocmai pentru beneficiile acordate în urma donării.
Cu toate acestea, în ultimele luni, numărul donatorilor a scăzut. Potrivit reprezentanților Centrului de Transfuzii din municipiul nostru, ar fi nevoie de aproximativ 550 donatori pe lună, pentru ca unitatea să aibă suficient sânge în stoc. Luna trecută, doar patru sute de gorjeni au decis să doneze. O parte dintre donatori au fost rude sau cunoștințe ale unor persoane grav bolnave care aveau nevoie de sânge, fiind internate în spitale din țară sau din județul nostru. „Luna trecută de abia am depășit 400 de donatori, sunt insuficienți. Marea lor majoritate aveau rude bolnave în spital, de aceea au donat. Ne confruntăm cu o criză acută pe toate grupele și pe RH pozitiv și negativ. Avem criză de sânge pe grupa B3. Pe A 2 cu Rh negativ avem criză, B negativ și pozitiv avem deficit. Avem nevoie de donatori, sper să vină cât mai mulți, acum că începe să treacă vara”, a declarat medicul Călina Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii Gorj. Mulți dintre donatorii gorjeni sunt obișnuiți să doneze, ei prezentându-se frecvent la Centrul de Transfuzii. Alții experimentează pentru prima dată donarea de sânge, unii fiind refuzați din motive de sănătate.
Totuși, donarea voluntară ar trebui să fie un act la care să participe mai mulți oameni, nevoia de sânge fiind din ce în ce mai mare, iar stocurile sunt tot mai mici.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here