A scăzut numărul concediilor medicale acordate gorjenilor

154

cas gorj nou (3)Pentru că Poliţia Concediilor Medicale nu mai activează cu aceeaşi vervă ca în primele luni de când a intrat în vigoare, bolnavii închipuiţi din judeţul nostru continuă să îşi “achiziţioneze” concedii medicale, fie de la medicii de familie, fie de la cei specialişti, numărul lor trecând astfel de 14.000.

 

Medicii gorjeni au marcat un număr record de concedii medicale eliberate în primele şapte luni ale anului trecut. Dovadă o stau certificatele şi deconturile de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Situaţia se prezintă diferit în intervalul 1 ianuarie – 1 august 2011. “În primele şapte luni ale acestui an, au fost eliberate angajaţilor gorjeni un număr de 14.180 de certificate de concediu medical, mai puţine faţă de acelaşi interval calendaristic din anul 2010. Atunci, în perioada ianuarie – iulie inclusiv se eliberaseră 18.831 de concedii medicale. Numărul este mai mic într-adevăr, dar aceste certificate medicale nu trebuie să fie eliberate după ureche de către medici, ei ştiind că pot fi sancţionaţi de către noi”, a declarat Danina Cărăgui, purtător de cuvânt al CJAS Gorj.

 

Decontări de miliarde

Prin noua legislaţie, medicii de familie sau cei specialişti nu au voie să dea mai mult de zece zile de concediu medical, în condiţiile în care, înainte, limita era de 15 zile. De asemenea, la momentul solicitării concediului medical, angajatul trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care este de acord să fie controlat la domiciliu de inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate în anumite intervale de timp. Beneficiarilor de concediu medical care nu sunt găsiţi la domiciliu de organele de control li se retrage indemnizaţia. “Din evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, reiese că numărul certificatelor medicale acordate de medicii din acest judeţ, fie ei medici de familie, medici din ambulatoriu sau din spitale, este în scădere”, a mai spus Danina Cărăgui. Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj a declarat faptul că valoarea decontărilor concediilor medicale din acest an este una extrem de mare. Astfel, valoarea concediilor medicale eliberate în luna ianuarie a.c. este de 2,5 miliarde de lei vechi, cele din luna februarie au costat 4 miliarde ROL, iar pentru cele din martie decontările au avut o valoare de 4,5 miliarde de lei vechi. Din 2010, anul când a fost înfiinţată Poliţia Concediilor Medicale, care a verificat atât modul de prescriere a acestora, cât şi dacă bolnavii stau acasă, conducerea CJAS Gorj a observat o scădere drastică a numărului de adeverinţe de concediu prescrise de către medicii de familie şi de către cei specialişti.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here