A prins crucea de Bobotează pentru a 9-a oară!

430
Jpeg

Record greu de doborât în următoarele decenii pentru tânărul din Bălcești, comuna Bengești Ciocadia, care an de an intră în apa Gilortului pentru a aduce la mal crucea de Bobotează pe care preotul satului o aruncă acolo. Marian Ciungu a reușit și anul acesta să fie cel care ține vie tradiția în sat și care intră în apă pentru a prinde crucea. De data aceasta efortul său a fost mult mai mic pentru că afară au fost temperaturi care numai de gerul Bobotezei nu aminteau.
În plus, albia râului a fost amenajată vara trecută și, ca urmare, nu mai există denivelări unde să se formeze măcar o toaie mai adâncă în care să fie crucea.

Jpeg

“Dacă ar fi fost mai mare apa ar mai fi fost așa cum era tradițional, dar așa, acum nici gheață, nici zăpadă și nici vreo toaie mai mare. Sper ca tradiția să nu dispară, atât îmi doresc. De asta nici nu au mai intrat alți băieți din sat pentru că au zis că poate ne lovim de pietre la cât e apa de mică. Mă bucur că am reușit să țin vie tradiția și în acest an și sper ca până anul viitor să fie lucrurile așa cum au fost anterior pentru ca să ne bucurăm cu toții de acest eveniment unic în an”, a spus Marian Ciungu.
El a primit de la preotul Dumitru Niță o recompensă de 100 de lei, la fel ca în fiecare an, preotul remarcând și el că tinerii nu au profitat de vremea frumoasă pentru a intra în apă și a-l concura pe Marian.
Mai mult, părintele chiar a remarcat că afară a fost vreme pentru ghiocei, nu de Bobotează, în curțile multor localnici ghioceii chiar fiind înfloriți la fel ca la început de primăvară.
Oamenii se miră și ei de apariția atât de devreme a vestitorilor primăverii și nu cred că acesta este un semn bun. “Nu are cum să fie bine pentru că eu am 85 de ani și nu am mai pomenit așa căldură de Bobotează. Acum ne uităm la ghiocei în loc să tăiem gheața cu drujba, cum făceam odată. Păi erau ierni în care urcam tractorul pe gheața ce se forma pe Gilort și tot nu se spărgea. Acum au desființat și gâldanele care erau pe aici, nu mai ai pe unde să te arunci după cruce. Nu mai e ce-a fost odată, din păcate, iar căldura asta nu e bună deloc la început de an. Pleacă vegetația la pomi și apoi, după ce o să vină iar gerul o să se termine livezile și viile cum a fost în anii trecuți. Ar fi trebuit să venim la râu cu cojoacele pe noi, nu să ne îmbrăcăm ca la Paști, dar dacă astea sunt vremurile nu avem ce face, de la Domnul sunt date toate”, a spus un bătrân din sat mirat de temperaturile de peste 10 grade Celsius înregistrate de Bobotează în acest an.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here