A primit titlul „Gorjeanul Anului”

1077

Titlul „Gorjeanul Anului” este acordat în fiecare an unor personalități ale vieții gorjene care și-au pus amprenta asupra promovării imaginii județului Gorj, atât în țară, cât și în străinătate.
Înainte de Crăciun, consilierii județeni au acordat această distincție cunoscutului poet Spiridon Popescu. Acesta s-a născut la 4 septembrie 1952, în satul Ohaba, comuna Bălănești, județul Gorj. În prezent, locuiește în orașul Târgu-Jiu și este membru al Uniunii Scriitorilor din România din octombrie 1999.
Spiridon Popescu a debutat în iunie 1974, în revista „Ramuri”, la rubrica „Cenaclu”. Debutul editorial s-a întâmplat în 1991, la Editura „Spicon” din Târgu-Jiu.
„Spiridon Popescu (pseudonime: Arina Velovan, S. Bălănescu) exprimă cariera și personajul sigur al poetului realizat, consacrat de o operă care-l exprimă în întregime, cu un profil spiritual, clădit pe ironic, dar și pe natura care-i definește aerul său de inocent. Poetul și-a câștigat notorietatea prin universul poeziei ludice, într-o întrepătrundere originală de lirism de sorginte bacoviană”, se arată în proiectul de hotărâre privind acordarea titlului „Gorjeanul Anului” pentru anul 2020.
Proiectul a fost inițiat de consilierii PNL Gheorghe Grivei, Gheorghe Orzan și Cristinel Tănasie.
„Este o mare onoare pentru mine să fiu declarat Gorjeanul Anului, așa cum spunea Horațiu Mălăele, acum câțiva ani, «domn’e, nu e greu să fii oltean, nu e greu să fii gorjean, dar ca să fii gorjeanul gorjenilor e fantastic». Mulțumesc din suflet celor care au făcut această propunere, dar și celor care au fost de acord cu această propunere și vă rămân îndatorat pentru clipele acestea frumoase”, a spus Spiridon Popescu.
„Doamne, dacă-mi ești prieten” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale poetului gorjean, fiind pusă pe muzică de Tudor Gheorghe și recitată de unii dintre cei mai mari actori ai țării, precum Florin Piersic, Horațiu Mălăele sau Adriana Trandafir.
În altă ordine de idei, în cadrul ședinței s-a acordat și o diplomă aniversară Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, înființat în urmă cu 100 de ani, „în semn de apreciere pentru activitatea desfășurată, timp de un secol, în vederea dezvoltării învățământului românesc, pentru promovarea culturii și identității naționale, contribuind prin dascălii și elevii săi la păstrarea și perpetuarea valorilor neamului”.
Vicepreședintele Gheorghe Nichifor, cel care a condus ani buni această prestigioasă unitate de învățământ, a propus ca, anul viitor, distincția „Gorjeanul Anului” să fie acordată Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here