A opta săptămână de proteste în Piața Prefecturii. „Ne-au amăgit!”

447

Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia au continuat protestul în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu. Este cea de-a opta săptămână în care salariații își strigă nemulțumirile în stradă. Oamenii militează pentru reducerea vârstei de pensionare, prin încadrarea la condiții speciale de muncă, în legea pensiilor.

„Rămânem aici până când proiectul nostru de lege va fi adoptat. El este tărăgănat în comisiile din Camera Deputaților. De 6-7 luni se vorbește de un plan de restructurare, se pun oameni pe liste, se taie grupuri energetice, se desființează cariere, dar nu vin cu un plan clar de pachete sociale, de protecție a oamenilor. Trimit acasă oameni cu trei salarii pentru ca apoi să fie șomeri la vârste înaintate”, spune liderul de sindicat Manu Tomescu de la Termocentrala Rovinari.
Protestatarii se plâng că au fost lăsați singuri în această bătălie, referindu-se la șefii din cele patru federații sindicale.
„Trebuie să ducem această bătălie până la final, pentru că indiferent de cum va fi deznodământul acestei lupte, măcar avem cea mai clară ocazie de a vedea cine ne susține cu adevărat și cine doar profită de pe urma noastră. Sindicaliști care de 20-25 de ani nu mai muncesc în producție s-au transformat în trompetele administrației și ne-au făcut haimanale, ne-au făcut corcodușari și în multe alte feluri, pentru că am avut demnitatea de a ne cere un DREPT ce ni se cuvine! Lideri politici ne-au amăgit ani la rând cu reducerea vârstei de pensionare prin încadrarea noastră la condiții speciale de muncă, iar astăzi, când sunt la putere, ne spun că nu se poate, cu toate că au toate pârghiile necesare pentru a ne face această dreptate. Statul Român ne-a stors până acum de miliarde de euro prin tot felul de biruri, iar în aceste zile ni se spune că pentru noi nu sunt bani ca să ni se plătească contribuțiile pentru încadrarea noastră la condiții speciale de muncă!”, spune Tomescu.

„Cea mai îmbătrânită breaslă”
Oamenii se plâng și de condițiile grele de muncă. Zeci de mineri și energeticieni mor anual din cauza unor boli diverse, căpătate la locul de muncă, și nu mai apucă pensia.
„Noi, minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia, am ajuns breasla cea mai îmbătrânită din toată industria românească și ne mor în medie în fiecare an câte 44 de colegi, fiind în activitate, fără a mai apuca pensionarea! Nu mai avem certitudinea unui viitor, locurile noastre de muncă fiind condiționate de decizii politice naționale și europene, iar în această situație critică ei fac planuri de restructurare fără să vină cu măsuri și pachete sociale care să ne protejeze și să ne asigure măcar o minimă garanție că nu vom rămâne muritori de foame. Trebuie să ne facem auzite, înțelese și respectate, revendicările noastre”, a mai punctat liderul de sindicat Manu Tomescu.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here