A.N.C.E. „R.M.” Gorj a continuat manifestările dedicate Centenarului Eroului Necunoscut 1923-2023 și în Comuna Scoarța

1338

Ultima săptămână a manifestărilor organizate de către Filiala Județeană Gorj „Tudor Vladimirescu” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, dedicate Centenarului Eroului Necunoscut 1923-2023, a început de luni, 15 mai 2023, la Scoarța, județul Gorj.
Așadar, luni, începând cu ora 14:00, la Căminul Cultural „Pompiliu Marcea” din Comuna Scoarța, s-a desfășurat simpozionul „EROUL NECUNOSCUT – SIMBOL AL EROISMULUI NAȚIONAL. 100 DE ANI DE DĂINUIRE”, organizat de A.N.C.E.„R.M.”, Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu”.
Scopul activității a fost să aducem în atenția elevilor imaginea Eroului Necunoscut, meritele excepționale ale ostașului român – participant la Primul Război Mondial, pentru constituirea statului național unitar român de la 1 decembrie 1918, precum și înțelegerea simbolisticii extinse a acestuia, în conștiința poporului român. Odată cu omagierea eroilor dorim să le trezim tinerilor și interesul pentru respectarea înaintașilor, încurajând în acest sens: cercetarea istoriei prin studierea diferitelor surse, descoperirea bogatului patrimoniu național în materie de cinstire a eroismului național și, astfel, creșterea responsabilității față de valorile arhitectonice și cultural-artistice din domeniu, precum și înțelegerea necesității prezervării acestora, în folosul generațiilor viitoare.
Au participat, din partea Primăriei Scoarța domnul primar Ion-Grigore Stamatoiu, consilieri locali și câțiva salariați, bibliotecarul comunei Scoarța Nistor Mioara-Simona, elevii de la Școala Gimnazială Scoarța și Școala Primară Bobu coordonați de doamnele profesoare Popescu Cornelia-Ionela, Cimpoieru Elena Stelea Oana, Albert Mihaela, precum și părinții elevilor. Delegația Filialei Gorj „Tudor Vladimirescu” a fost alcătuită din: lt. col. (rtr.) Ghindă Ovidiu-Gabriel – prim-vicepreședinte, col. (rtr.) Gigi Bușe – secretar executiv, ing. Vasile Ionescu – vicepreședinte, dirig. Viorica Ionescu și ec. Lavinia Ghindă – membre ale Biroului Executiv, dar și o delegație a Subfilialei Scoarța: col. (rtr.) dr. Bebe Dore, profesoarele Popescu Cornelia-Ionela, Cimpoieru Elena, Stelea Oana și Albert Mihaela. Menționez faptul că domnul primar Ion-Grigore Stamatoiu este președinte de onoare al filialei gorjene Cultul Eroilor.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de către domnul Col. (rtr.) Dobre Bebe – președintele Subfilialei Scoarța Cultul Eroilor, care a făcut un elogiu eroismului poporului român, spunând că „pământul acesta al Gorjului este presărat cu fapte de arme și jertfe omenești”. A amintit despre protocolul și ceremonialul desfășurat acum un secol, în perioada 13 – 17 mai 1923 de alegere a simbolului Eroului Necunoscut și a îndemnat pe toți cei prezenți, ca atunci când merg la București să viziteze Parcul Carol I, care este foarte frumos, și să se oprească neapărat la Mormântul Eroului Necunoscut, aducând un pios omagiu Eroilor din familia dumnealor dar și ai țării. A făcut și o propunere, ca pe timpul vacanței de vară să se organizeze o excursie la București de minim două zile pentru a vedea lucruri frumoase și interesante pentru toți, iar dânsul o să le fie ghid.
Marea solemnitate de la Rasovița, județul Gorj, din 8 mai 1923, pentru dezgroparea unuia din cei zece ostași necunoscuți din care s-a ales, la Mărășești, Eroul Necunoscut a fost prezentată de către col. (rtr.) Gigi Bușe, din care redau câteva fragmente: „Dezgroparea s-a făcut Marți dimineața, la ora 10 în prezența unei populații numeroase în care se regăseau fruntașii, cărturarii, preoții, dascălii și elevii școlilor din comunele Arcani, Brădiceni, Lelești, Rasova, Dobrița, Runcu, Dobrești și ai școlilor secundare de băieți din Târgu Jiu. Au luat parte deasemenea trupe din Regimentul 18 Gorj, cu fanfară și Drapel de luptă, în frunte cu comandanții tuturor unităților, între care domnii colonel Trușculescu, comandantul brigăzii și colonel Stănescu, comandantul eroicului Regiment 18 Gorj. Din cele două gropi (morminte) comune s-a dezgropat un soldat român, uriaș prin statură, și după spălarea oaselor cu vin, în fața tuturor celor prezenți, pe fostul loc de luptă, a fost oficiat serviciul divin de către 12 preoți”. (…) „Sicriul, drapat cu pânză de culoarea sângelui închegat și învăluit de un imens drapel tricolor a fost ridicat pe un afet de tun peste care s-a depus o imensă coroană din frunză de lauri și flori liliachii, din partea Societății Mormintelor Eroilor Căzuți în Război și a pornit spre Târgu Jiu urmat de școlile secundare, care, pe tot parcursul drumului, au intonat marșuri patriotice”. (…) „De la Podul Jiului sicriul a fost dus la gară și îmbarcat într-un vagon special, admirabil împodobit cu flori și fanioane. Vagonul a fost apoi îndreptat spre Mărășești, unde a sosit pe 13 mai 1923”.
În continuare, col. (rtr.) Gigi Bușe a prezentat, timp de 19 minute, un film documentar despre Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Doamna profesor de istorie Cimpoieru Elena a spus că „Scopul proiectului cultural istoric «Centenarul Eroului Necunoscut 1923 – 2023» este de a ajuta elevii să descopere elemente de cinstire a eroismului românesc din tradiția creștin-ortodoxă. Prin participarea la aceste manifestări elevii au posibilitatea să cunoască mai bine istoria și jertfele înaintașilor și astfel li se trezește interesul de a descoperi bogatul patrimoniu național, pe care fiecare român are datoria să-l protejeze.” A făcut apoi referiri la Monumentul Eroilor și Veteranilor de Război din Comuna Scoarța, inaugurat la data de 4 iulie 2017, pentru cinstirea celor 133 de eroi căzuți la datorie în Războiul de Independență, în războaiele balcanice și-n cele două războaie mondiale, și a celor 107 veterani de război din Scoarța. „Comoara cea mai de preț a neamului nostru este aceea a oaselor scumpe de argint ale eroilor noștri care strălucesc acum și pururea în lumina ochilor noștri, în sufletele și gândurile noastre. Pe sfintele oase ale eroilor neamului românesc se înalță azi mândră Grădina Maicii Domnului. Să înălțăm spre ceruri un imn de slavă și mulțumire din adâncul inimilor noastre recunoscătoare pentru veșnica pomenire a eroilor noștri iubiți, a părinților, bunicilor și străbunilor noștri dragi”, a încheiat doamna profesor mesajul său.
Activitatea s-a încheiat cu un frumos program artistic prezentat de elevii școlilor Scoarța și Bobu, coordonați de către doamnele profesoare Popescu Cornelia-Ionela, Stelea Oana și Albert Mihaela.
Domnul primar Ion Stamatoiu a mulțumit delegației de la Cultul Eroilor pentru inițierea și implicarea în desfășurarea acestui proiect cultural istoric, cadrelor didactice și elevilor pentru participarea la un astfel de eveniment, dar și părinților care au însoțit copii și au binevoit să asiste la o lecție de istorie adevărată.
În încheiere, am făcut cu toții o fotografie de grup în fața Căminului Cultural „Pompiliu Marcea”, spre amintire.
Col. (rtr.) Gigi Bușe

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.