A încercat să vândă tinichea la preț de aur. A lăsat buletinul în casa de amanet și apoi l-a declarat pierdut

953

O femeie de 33 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, are cazierul pătat după ce a decis să facă rost de bani pe căi necinstite. Gorjeanca a încercat să vândă un lănțișor din tinichea la preț de aur, dar cum nu i-a ieșit manevra, a pus la cale un alt plan. Deși infracțiunile sunt de acum trei ani, gorjeanca a fost condamnată abia luna trecută, în primă instanță. Ea a primit o condamnare cu suspendare, timp în care va fi supravegheată și va trebui să lucreze în folosul comunității.

Femeia a fost condamnată, pe 14 iulie 2021, la 5 luni de închisoare pentru tentativă de înșelăciune și 3 luni închisoare pentru fals în declarații. Judecătoria Târgu-Jiu a contopit pedepsele și i-a aplicat pedeapsa cea mai grea, la care a adăugat un spor, rezultând în final pedeapsa de 6 luni de închisoare.
Aceasta a fost suspendată pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care inculpata este obligată să frecventeze un program de reintegrare socială și să muncească 60 de zile în folosul comunității, în cadrul Direcției Publice de Patrimoniu Târgu-Jiu sau în cadrul Edilitara SA. Sentința nu este definitivă, gorjeanca atacând-o deja cu apel.

Două infracțiuni în patru zile
Potrivit rechizitoriului, în data de 31.07.2018, Gabriela s-a deplasat la o casă de amanet din orașul Rovinari unde a prezentat o bijuterie ca fiind din aur, în vederea amanetării, deși știa că este confecționată dintr-un metal comun.
După verificarea lănțișorului, gestionara amanetului i-a spus inculpatei că va anunța poliția, moment în care târgujianca a părăsit rapid incinta, fără a lua înapoi bijuteria din tinichea și cartea de identitate.
Trei zile mai târziu, individa s-a adresat Direcției Publice Locale de Evidența Persoanelor Târgu-Jiu, solicitând eliberarea unui nou buletin, invocând faptul că a pierdut vechea carte de identitate și că între timp și-a schimbat domiciliul. Nu a suflat nicio vorbă despre întâmplarea din casa de amanet, așa că s-a ales cu un buletin nou-nouț.
Dar gorjeanca nu a scăpat de rigorile legii și a fost trimisă în judecată pentru tentativă la înșelăciune și fals în declarații. În timpul audierii, femeia a spus că a cumpărat lănțișorul dintr-un târg și, din cunoștințele sale, era din aur, având marcă pe încuietoare. Susținerile ei au fost demontate de raportul de expertiză tehnică în care s-a concluzionat că obiectul este din material comun, nu are aplicată marca de titlu și nici marca de garanție proprie.
„Inculpata nu s-a aflat în eroare cu privire la adevărata natură a materialului din care era confecționat bunul pe care l-a prezentat spre amanetare, neexistând din partea acesteia o cunoaștere falsă a unei împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei, inculpata cunoscând sau cel puțin trebuind și putând să realizeze că bunul – lănțișor de 2-3 grame, fără marcaje, declarativ achiziționat cu suma de 50 de lei, nu poate fi decât din material comun, având în vedere lipsa marcajelor și valoarea obișnuită, mult mai mare, a unui astfel de obiect, confecționat din aur”, a motivat instanța. Femeia nu s-a prezentat la instanță în timpul judecății, fiind plecată la muncă în Anglia.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here