A început simularea Bacalaureatului. Peste 800 de absenți la prima probă

1030

Simularea examenului național de Bacalaureat a debutat ieri, în toată țara. În Gorj, la prima probă a simulării, cea la Limba și literatura română, s-au prezentat circa 70% dintre elevii din clasele terminale de liceu, înregistrându-se un număr total de 859 de absenți.

Simularea examenului de Bacalaureat 2021 a început luni, cu proba scrisă la Limba și literatura Română. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, la nivelul județului nostru, dintre cei 3131 de elevi așteptați la simulare, s-au prezentat 2272. Cei mai mulți absenți s-au înregistrat la Colegiul Auto ”Traian Vuia” din Târgu-Jiu (140 dintr-un total de 166 de elevi), Colegiul Tehnic Motru (134 dintr-un total de 162 de elevi) și Liceul Tehnologic Bîrsești (167 dintr-un total de 184 de elevi). La polul opus se află Liceul Tehnologic ”G-ral Constantin Șandru” și Liceul Tehnologic Bustuchin, cu 0 absenți.

Urmează proba obligatorie a profilului
Simularea Bacalaureatului continuă astăzi, cu proba obligatorie a profilului, și miercuri, cu proba la alegere a profilului și specializării, rezultatele urmând a fi afișate pe 31 martie. Simularea Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a se va desfășura săptămâna viitoare, după următorul calendar: 29 martie – Limba și literatura română – proba scrisă, 30 martie – Matematică – proba scrisă, 31 martie – Limba și literatura maternă – proba scrisă, 16 aprilie – afișarea rezultatelor. Regulile sunt aceleași cu cele de la examenele propriu-zise. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, pot utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele/instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații pot fi eliminați din sala de examen.

Elevii din localități carantinate, înmatriculați în școli din localități necarantinate, pot susține simulările
Elevii care locuiesc în localități carantinate se pot deplasa la școală (în localități necarantinate) pentru a susține simulările la examenele de evaluare națională și bacalaureat. În ceea ce privește elevii înmatriculați în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit nivelul de 6/1.000 de locuitori, aceștia pot susține simulări ale examenelor naționale, cu prezență fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021. În această situație, subiectele vor fi elaborate la nivelul inspectoratelor școlare. Reamintim că simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a probelor scrise ale examenului național de bacalaureat se organizează pentru familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor naționale și cu scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale. Rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice. Notele se trec în catalog doar la cererea elevului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here