A început etapa de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat

1023

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, ieri a debutat etapa de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale din cadrul sesiunii august-septembrie a examenului de bacalaureat. Această etapă se va desfășura până pe 31 august, când vor fi afișate și primele rezultate ale examenului.

Reamintim că nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă, astfel: nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10. Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei. Nivelul unic de competență se identifică în acord cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referință pentru limbi, și se acordă conform următoarei grile: calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5,99; calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6,99; calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8,49; calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 și 10. Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a, conform următoarei grile: nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5și 5,99; nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10. Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 31 august, până la ora 12.00. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12.00-18.00, atât în format fizic, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/ transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (1-3 septembrie), vor fi comunicate vineri, 3 septembrie. Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.