A început distribuirea laptelui praf

150

Direcţia de Sănătate Publică distribuie în această lună peste o mie de doze de lapte praf. Distribuţia deja a început, reprezentanţii primăriilor Văgiuleşti şi Rovinari ridicându-şi încă de vineri dozele solicitate. Stocul DSP Gorj mai are suficiente doze pentru a asigura necesarul următoarei luni.

Începând de astăzi, reprezentaţii localităţilor care au solicitat lapte praf gratuit se pot adresa Direcţiei de Sănătate Publică Gorj pentru a-şi ridica dozele. „Deja s-au prezentat la noi cei de la Văgiuleşti şi Rovinari, iar de luni aşteptăm şi restul primăriilor care au cerut lapte praf să vină să-şi ridice comenzile”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

134 de beneficiari, în august
În această lună, numărul beneficiarilor se ridică la peste 130, distribuindu-se 1.072 de cutii. „Pentru luna august avem 134 de beneficiari, cei mai mulţi fiind la Târgu-Cărbuneşti – 48, Motru -17, Târgu-Jiu – 14. La ora actuală mai avem pe stoc 2.300 de doze. Din data de 20 august începem distribuţia laptelui praf către primăriile care au solicitat”, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Fiecare bebeluş care beneficiază de lapte praf gratuit, conform legislaţiei în vigoare, primeşte lunar opt cutii de câte 400 grame. Distribuirea laptelui praf se face de către Direcţia de Sănătate Publică prin intermediul primăriilor, care primesc listele cu beneficiari de la medicii de familie din fiecare localitate.

Criterii de acordare a laptelui praf
Potrivit legislaţiei în vigoare, laptele praf este distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament. Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, ca şi până în prezent, pe reţetă, de către medicul de familie.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here