A început catagrafia gorjenilor pentru vaccinarea antigripală

600

Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2015-2016 va demara în aproximativ o lună de zile. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a demarat realizarea catagrafiei persoanelor vizate de campanie. Anul trecut, 5.604 persoane au fost imunizate.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a început să pregătească terenul pentru campania de vaccinare antigripală 2015-2016. Imunizarea este una dintre măsurile adoptate pentru prevenirea îmbolnăvirilor în sezonul rece. Deocamdată, la nivelul judeţului nostru, se lucrează la realizarea catagrafiei, urmând ca debutul campaniei să fie în luna noiembrie.
Pentru campania de vaccinare antigripală de anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a solicitat nu mai puţin de 25.648 de doze de vaccin antigripal. În judeţul nostru, au ajuns două tranşe de vaccinuri, una de 1.490 de doze, alta de 4.130 de vaccinuri. „Pentru campania din acest an am solicitat 25.648 de doze de vaccin antigripal. Am primit 5.620 de doze, în două tranşe. Din fericire, în sezonul trecut, la nivelul judeţului Gorj nu am avut niciun caz de gripă confirmat”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Vaccinul antigripal s-a adresat tuturor cetăţenilor, însă această campanie a vizat, cu precădere, anumite categorii de persoane.

Prioritate la vaccinare…
Şi în acest an, au prioritate la imunizare cadrele medicale, bătrânii, bolnavii cronici, femeile gravide şi copiii. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj spune că „este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei curăţenii corporale riguroase. În această perioadă, este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar”.
Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, medicii recomandă să se ferească pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.
Conform metodologiei, grupele populaţionale considerate cu risc sunt: persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani. Campania de imunizare s-a derulat prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here