A început campania de vaccinare antirabică a vulpilor din judeţ

531

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a dat, din această săptămână, startul primei campanii de vaccinare antirabică la vizuină a vulpilor din judeţ.

În cadrul campaniei din primăvară, vor fi plasate 1.650 de momeli cu vaccin antirabic la vizuina vulpilor. Parteneri în această campanie, alături de medicii veterinari, sunt şi paznicii fondurilor de vânătoare din judeţ. Distribuţia vaccinurilor va fi manuală, acţiunea fiind suportată din bugetul de stat. “Am împărţit deja către paznicii fondurilor de vânătoare momelile de vaccinare. Aceştia, împreună cu medicii veterinari din judeţ vor plasa vaccinul oral la vizuinile aflate în cele 44 de fonduri de vânătoare din Gorj. Aceasta este prima campanie de vaccinare din acest an, urmând una similară în toamnă. Oamenii au fost deja instruiţi, deci ştiu condiţiile de manipulare şi utilizare a vaccinurilor. Este de precizat faptul că gorjenii trebuie să ştie că timp de 15 zile de la punerea momelilor la vizuină este interzisă vânătoarea, iar după 45 de zile începe campania de vânătoare oficială. După terminarea plasării momelilor la vizuină, se va aştepta 45 de zile timp în care se instituie imunitatea vulpilor. Ulterior acestui termen se va trece la recoltarea probelor de către paznicii de vânătoare, care vor aduce probele la laboratorul nostru. Concomitent, vor fi şi momeli aruncate din avion. Cele două tipuri de momeli sunt eficiente 100%, drept dovadă şi faptul că în ultimii doi ani nu am avut nici un caz de rabie la vulpi”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Pentru a preveni apariţia cazurilor de rabie, Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj are câteva recomandări pentru gorjeni: să se efectueze vaccinarea împotriva rabiei la animalele de companie, să se evite contactul cu animale sălbatice şi cele fără stăpân, copiii să fie învăţaţi să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase.
Totodată, persoanele care observă un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, trebuie să raporteze cazul autorităţilor sanitar-veterinare locale, dacă oamenii sunt muşcaţi de animale este nevoie să apeleze la ajutor medical de urgenţă, iar în cazul animalelor de companie care au fost muşcate, proprietarii acestora trebuie să se adreseze medicului veterinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.