A început „Bătălia cărţilor”

309

Copiii şi adolescenţii din judeţul Gorj sunt invitaţi să intre în „bătălia cărţilor”. Este vorba de un concurs organizat în mai multe biblioteci publice din ţară al cărui scop este acela de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani şi de a populariza cărţile de valoare destinate acestor categorii de vârstă.

Concursul naţional “Bătălia cărţilor” este organizat la nivel naţional de  Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, având ca iniţiator şi coordonator Biblioteca Judeţeană Octavian Goga – Cluj. Concursul va fi organizat în mai multe biblioteci publice din ţară, printre care şi Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj. Prin acest concurs vor fi popularizate cărţile de valoare destinate copiilor şi adolescenţilor, se va pune accent pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii.

Condiţii de participare
La concurs, care va avea două secţiuni, lectură în limba română şi lectură în limba engleză, sunt aşteptaţi să participe copiii de 11-13 ani şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 14-18 ani care au permis de intrare la bibliotecă. Înscrierea se va face prin completarea unei fişe de înscriere. În momentul înscrierii la concurs aceştia vor primi: un carnet de lectură, în care vor acorda puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită (1 – punctaj minim, 5 – punctaj maxim), şi o fişă de lectură în care îşi vor nota impresiile despre cartea citită. Adolescenţii pot să aleagă varianta fişei de lectură în format digital.  Pentru a intra în finală, participanţii trebuie să citească toate cărţile din lista recomandată până la sfârşitul lunii septembrie 2014. Finala concursului „Bătălia cărţilor” va avea loc în luna octombrie 2014 şi va cuprinde: dezbaterea „Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată şi vor răspunde la întrebări pe marginea cărţilor citite, jurizarea şi festivitatea de premiere. Lista finaliştilor concursului va fi anunţată cu 20 de zile înainte de eveniment.

Premii
Copiii şi elevii care intenţionează să participe la concurs trebuie să ştie că la final vor fi acordate premii finaliştilor concursului pentru cea mai frumoasă şi argumentată prezentare a cărţii preferate; cel mai bun cititor, care va deveni „Cititorul anului”, şi cea mai apreciată carte, care va deveni „Cartea anului”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here