Patru elevi de la trei unități de învățământ din județ au fost selectați pentru a reprezenta Gorjul la etapa națională a Olimpiadei ”Universul cunoașterii prin lectură”, ce se va desfășura în luna mai, la Galați.
”Universul cunoașterii prin lectură” este o olimpiadă destinată elevilor din şcolile gimnaziale din mediul rural şi are ca obiectiv asigurarea egalităţii de şanse la nivelul activităţii de excelenţă, prin valorificarea competenţei de lectură (şi ca literacy) ca premisă în sporirea orizontului cognitiv şi pentru dobândirea succesului şcolar. Competiţia îşi propune să valorifice, în spiritul principiului egalităţii de şanse, competenţa pedagogică şi ştiinţifică a profesorilor de limba şi literatura română şi de celelalte discipline din mediul rural, oferindu-le şansa de afirmare profesională, dezvoltând cooperarea cu scopul valorificării componentei de excelenţă în predare-învăţare-evaluare. Rolul olimpiadei este de a contribui la dezvoltarea competenţelor dobândite de elevii de gimnaziu capabili de performanţe înalte la limba şi literatura română şi la celelalte disciplinele de studiu, centrate pe următoarele acţiuni specifice învăţării eficiente: identificarea, prelucrarea, utilizarea, exprimarea (ilustrarea, exemplificarea, transpunerea),analizarea/sintetizarea,evaluarea/aprecierea/interpretarea/modelarea. Etapa județeană a olimpiadei s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, la Scoarța, iar în urma rezultatelor obținute patru elevi s-au calificat la etapa națională a competiției. Aceștia sunt: Negru Olivia (clasa a V-a, Liceul Tehnologic Roșia Jiu, prof. îndrumător Geagu Evelina), Vasile Popescu Sorana Theodora (clasa a VI-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni, prof. îndrumător Pânișoară Elena), Tomescu Florina (clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Polovragi, prof, îndrumător Glaje Veronica) și Agurida Alina (clasa a VIII-a, Liceul Tehnologic Baia de Fier, prof. îndrumător Caramete Elena).
Etapa națională, la Galați
Etapa națională de Olimpiadei ”Universul cunoașterii prin lectură” se va desfășura în perioada 26 – 28 mai, la Galați. La această etapă a olimpiadei, echipajele vor trebui să treacă de două probe: prezentarea unui portofoliu și susţinerea unei probe scrise, cu durata de 2 ore. Scopul acestui tip mixt de evaluare este să asigure punerea în valoare a culturii generale a elevilor, a competenţelor de comunicare în limba română şi a competenţelor culturale şi de interelaţionare, cu scopul creşterii calităţii universului cognitiv individual.
R.L.