A fost sau nu a fost Traian Băsescu în eroare?

382
Într-o vreme şi într-o ţară în care lumea abia mai are după ce bea apă, unii se joacă tot timpul cu banii publici. Elena Udrea conduce, de departe, în topul licitaţiilor călare pe două ministere grase – Turismul şi Mediul. De acolo ies bani pentru partidul-stat şi pentru campania electorală a tătucului din Dealul Cotrocenilor.

Iar interimarul prim ministru, Emil Boc, se mai şi laudă că aşa zisul lui guvern n-a utilizat toţi banii pe 2009 alocaţi pentru investiţii.

*
Prea ocupaţi cu campania electorală, când or mai avea timp să se ocupe şi de trebile ţării? Tot în campanie şi cu câte două ministere fiecare gealat de la PD-L, aproape că nu s-a mai băgat de seamă faptul că Decretul prezidenţial prin care Vasile Blaga de la PD-L l-a înlocuit pe viceprim-ministrul Dan Nica din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor a fost suspendat în instanţă. Mă rog, „Buldogul” de Vasile Blaga şi-a făcut datoria în turul unu al alegerilor prezidenţiale, conform mandatului de pedelist de frunte şi o va face şi în turul doi. Mai ales că decizia instanţei, care-a hotărât că decretul Băsescului este ilegal nu e definitivă. Urmează contestaţii, pertractări şi trageri de timp.
Sigur că încă preşedintele Traian Băsescu pierde teren şi este disperat. Sunt prea multe întrebări la care el nu a răspuns. Ce mai contează noile imagini în care băiatul prahovean a fost sau nu a fost lovit. Lovită, din păcate, România abia se mai ridică din fundătura în care-a ajuns, fiind o ţară înglodată în datorii. Numai în 2010 va avea de returnat la creditori peste 12 miliarde de euro! Iar împrumutul, de 20 miliarde euro, luat de la FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană nu se ştie dacă va fi achitat de vreo trei-patru generaţii de acum încolo.
Băiatul care ar fi fost lovit de candidatul la preşedinţie Traian Băsescu, prin 21-22 noiembrie 2004, există şi este din comuna prahoveană Drajna. Se numeşte Marius Istrăţoiu, lucrează în showbiz, pe undeva prin Italia, unde se află cu mama sa. Dacă actualul preşedinte se face că nu-şi mai aduce aminte, ei bine, s-ar putea să-l ajute companionii săi, din Alianţa DA, de atunci. Îi avea aproape pe Călin Popescu-Tăriceanu, Adriean Videanu, Roberta Anastase, Theodor Meleşcanu, pe aproape nonagenarul Mircea Ionescu-Quintus, un om de o probitate morală ireproşabilă, pe Florin Anghel(în prezent deputat PD-L), pe Georgică Severin(actual senator PD-L), dar şi pe Dinu Patriciu, pe atunci preşedinte al organizaţiei PNL Prahova.
Era vorba de un miting electoral dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2004 şi pe scena improvizată din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti s-a produs pocinogul. De care actualul preşedinte Traian Băsescu se face că nu-şi mai aduce aminte. Treaba lui, veţi zice. Dar afirmaţia că n-ar fi bătut în viaţa lui nici un copil este deplasată. Imaginile îl contrazic, inclusiv declaraţiile martorilor evenimentului. Chiar şi Mihai Gavrilă, primarul comunei Drajna, care a spus că, din câte ştie, copilul nu are tată, şi este cu mama lui la lucru în Italia.
Mult mai lucid este însuşi eroul acelei întâmplări. Marius Istrăţoiu povesteşte că incidentul s-a petrecut în urmă cu cinci ani, confirmând că a fost agresat de Traian Băsescu. Contactat telefonic, cu detaşare, el a spus: „Vă confirm că eu sunt cel din imagini. Aveam 10 ani. Iniţial, domnul preşedinte mă luase pe scenă şi am vrut să spun ceva legat de Iliescu şi Năstase. Probabil, de emoţii, am spus că Iliescu şi Băsescu nu sunt buni sau ceva de genul acesta. Apoi, domnul preşedinte m-a dat jos de pe scenă. S-a enervat că spusesem o prostie şi când m-am dus lângă dânsul voiam să-mi cer scuze, dar m-a împins. Chiar am râs, nu a fost ceva care m-a marcat”, a declarat băiatul Marius, acum de 15 ani, şi mult mai normal decât aceia care pretind că e o murdărie.
Adrian Semcu, liderul actual al PNL Prahova, îşi aduce aminte că la acea vreme, singurul care fusese de acord cu dezvăluirea incidentului, Dinu Patriciu, care conducea Organizaţia PNL Prahova a declarat: „Vom fi direct răspunzători vreodată în viaţă pentru gestul preşedintelui, dacă acesta va fi ales”.
Dinu Patriciu îşi făcea mustrări de conştiinţă, apoi a fost şi arestat de justiţia băsesciană, după ce Zeus a ajuns pe cai mari în Dealul Cotrocenilor. Că a fost sau nu a fost un incident este limpede pentru orice om normal. Doar fuga de răspundere şi aruncarea vinovăţiilor în altă parte este cu adevărat extrem de gravă!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here