“Ghidul prematurului”, o broşură care conţine informaţii despre cauzele prematurităţii, investigaţii, alimentaţie, a fost lansat săptămâna trecută de către Asociaţia Unu şi Unu, cu susţinerea Ministerului Sănătăţii. Broşura a fost elaborată de un grup de cadre medicale, ginecologi, neonatologi, psihologi, şi conţine informaţii despre cauzele posibile ale prematurităţii, investigaţii, afecţiuni ale prematurului, alimentaţie, dar şi informaţii legate de drepturile copilului prematur. Acest ghid urmează să ajungă în toate maternităţile din ţară, inclusiv la cele din judeţul Gorj.
La baza “Ghidului Prematurului” au stat numărul nașterilor premature care a crescut alarmant în ultimii ani. “Este un proiect în premieră în România, care şi-a propus să reprezinte un instrument pentru cadrele medicale şi o resursă pentru părinţii care au copii născuţi prematur. Conţine informaţii care să le fie utile părinţilor, atât pe perioada de spitalizare, cât şi după externare, pentru că e foarte important să urmărim copilul prematur până la vârsta de doi ani, să ţinem cont de recomandările medicilor specialişti”, a afirmat vicepreşedintele asociaţiei Unu şi Unu, Diana Gămulescu, la conferinţa de lansare a ghidului.
În decursul unui an, în Europa se înregistrează peste 500.000 de naşteri premature, iar în România, rata este de 10%, unul din zece copii fiind adus pe lume înainte de termen. În prezent, ţara noastră are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantilă de pe întreg continentul. Conform datelor oficiale, naşterea prematură reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalităţii infantile, cu impact în dezvoltarea pe termen scurt şi lung a nenumărate probleme de sănătate, atât pentru nou-născuţi, cât şi pentru mame.
I.M.