A fost inaugurat Cuibul Democraţiei

514

Cuibul Democraţiei din Târgu-Jiu, amenajat în incinta Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” în cadrul proiectului „Al Treilea Spaţiu al Cetăţeniei Active”, implementat de Fundaţia Progress, s-a deschis oficial săptămâna trecută. Această deschidere oficială a fost marcată de către grupul de voluntari implicaţi în proiect prin organizarea a două evenimente.

Primul dintre acestea s-a desfăşurat, miercuri seara, şi a constat în crearea unei „oaze a cetăţeniei active” chiar în centrul municipiului. Voluntarii, însoţiţi de reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” şi ai Fundaţiei Progress, au sondat opinia trecătorilor privind cetăţenia activă într-un mod inedit, rugându-i să-şi spună părerea prin intermediul „copacului democraţiei” – mascota Cuibului. Cei care au avut idei referitoare la modul în care voluntarii s-ar putea implica în „viaţa cetăţii” au fost îndemnaţi să le noteze pe „peretele cetăţeniei active”, iar cei care au dorit să discute despre conceptul de cetăţenie activă şi să afle mai multe detalii despre acest proiect au fost invitaţi sub „umbrela dialogului”.

DSC_0158Seară de teatru şi dezbateri
Cel de-al doilea eveniment prin care a fost marcată deschiderea oficială a Cuibului Democraţiei s-a desfăşurat, joi seara, chiar în incinta acestuia, şi a constat în organizarea unei seri de teatru-lectură şi dezbateri. Evenimentul a debutat cu proiectarea unui film de prezentare a proiectului, după care a avut o lansare neoficială a cărţii „Secvenţe din viaţa cotidiană gorjeană în mărturii ale timpului (1954 – 1958), semnată de Gheorghe Nichifor şi Dorina Nichifor, printr-o metodă inedită, cea a teatrului-lectură.

DSC_0395 Mai exact, câteva dintre secvenţele din viaţa cotidiană gorjeană surprinse în această lucrare au fost aduse la viaţă de actorii Ion Alexandrescu, Dan Calotă, George Drăghescu şi Luminiţa Şorop, de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Performanţa acestora i-a încântat pe cei prezenţi la eveniment şi i-a surprins în mod plăcut pe cei doi autori. „M-a surprins modul cum a evoluat această idee, de un spontan care merge la inimă şi de un realism impresionant. M-a făcut să devin mai serios decât atunci când am scris această carte pentru că lucrarea pe care eu am realizat-o, împreună cu soţia mea, este de o gravitate ieşită din comun dat fiind că unii dintre protagoniştii acelei epoci încă mai trăiesc. Ca să scăpăm de un eventual bombardament acuzator din partea unora, am preferat să cităm sursele cu cea mai mare exactitate. Sunt oameni care sunt caracterizaţi drept exploatatori, deşi ei erau oameni de iniţiativă, gospodari mai degrabă. Sunt, din nefericire, şi oameni taxaţi ca fiind împotriva regimului, chiar dacă ei veneau dintr-un alt sistem, cu o altă cultură şi nimeni nu-i înţelegea; ei reprezentau la modul real nişte valori, dar nu erau înţeleşi. Sunt oameni care s-au adaptat momentului respectiv şi au trecut la un oportunism agresiv uneori, pactizând cu acei propagandişti care nu prea ştiau multe, ci ştiau linia partidului, dogmatica, aşa cum fuseseră ei învăţaţi. Aşadar o lume a contrastelor. Peste tot însă, din aceste aspecte negative pe care le-am spus tot iese partea bună a gorjeanului, a omului care îşi vede de treabă, a omului care învaţă carte, a omului care scrie, care pictează, care cântă, care evoluează chiar pe scena căminelor culturale, chiar pe stadioanele acelea mai puţin pompoase şi fastuoase decât în zilele noastre. Este partea aceea bună a gorjeanului care vine din istorie şi care s-a menţinut şi în aceşti ani grei – 1954-1958”, a spus Gheorghe Nichifor, unul dintre cei doi autori ai lucrării. Seara s-a încheiat cu o dezbatere privind societatea civilă din Târgu-Jiu, pornind de la întrebarea „Ce ne dorim să se scrie despre cetăţenii activi din Târgu-Jiu peste timp?”, şi cu prezentarea unui exemplu de bune practici în domeniul cetăţeniei active.

DSC_0085Despre proiect
„Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu 14 Biblioteci Județene, inclusiv cu Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj.
Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here