A fost finalizat programul ,,Nopții muzeelor” în Gorj

884

Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” a anunțat programul complet al ”Nopții Muzeelor” în Gorj, eveniment ce se va desfășura în acest weekend. Pe lângă Secția de Istorie și Arheologie și Muzeul de Artă, își vor mai deschide porțile pentru vizitatori și Muzeul Literaturii ”Tudor Arghezi”, de la Târgu Cărbunești, și Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești, de la Curtișoara.

Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” participă la evenimentul internațional Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 12 iunie 2021. Astfel, începând cu ora 15.00 și până la miezul nopții, vizitatorii sunt așteptați să se bucure, în mod gratuit, de patrimoniul Muzeului, la Secția de Istorie și Arheologie (Târgu-Jiu, strada Geneva, nr. 8), Muzeul de Artă (Târgu-Jiu, strada Traian, nr. 1 – în parcul Central) și la Muzeul Literaturii ”Tudor Arghezi” (Târgu Cărbunești, strada Trandafirilor, nr. ), iar în intervalul orar 15.00 – 22.00 și la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj-Curtișoara. Toate activitățile sunt reunite sub titlul de ”Muzeu Nocturn”.

Expoziții la Secția de Istorie și Arheologie
Potrivit unui comunicat al Muzeului Județean Gorj, la Secția de Istorie și Arheologie vor fi rulate, pe monitoarele amplasate în holul instituției, trei expoziții digitale oferite de Ambasada Republicii Populare Chineze la București: ”Eradicarea sărăciei în China prin intermediul turismului”, ”Vechiul drum al mătăsii – Regatul Kucha”, ”Cele mai frumoase peisaje din China”. Cele trei expoziții digitale vor putea fi vizualizate și pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Gorj.
De asemenea, pe lângă expoziția de bază, vizitatorii pot admira și trei expoziții temporare: ”Retrospectivă Șase Șase”, o expoziție de pictură semnată de artistul Florin Hutium, expoziția dedicată Bicentenarului Tudor Vladimirescu și expoziția ”Ia uitați-vă la mine, la cămașa cu altiță (Maria Lătărețu)”.

Ateliere de creație, teatru și acorduri de muzică clasică, la Muzeul de Artă
La Muzeul de Artă din Parcul Central Târgu-Jiu, Noaptea Muzeelor se va desfășura atât în curte, în aer liber, cât și în sălile de expoziție. ”Pe o parte dintre pereții exteriori, după lăsarea întunericului, vor fi proiectate video-uri realizate de către artista Andreea Medar – proiecte de artă vizuală care vor fi văzute pentru prima dată la Târgu-Jiu. Tot în curte se vor organiza, în intervalul orar 18.00 – 21.00, ateliere de creație la care pot participa toți copiii doritori. Aceștia vor fi coordonați de mai mulți elevi ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, partenerul tradițional al muzeului. Elevii, voluntari la ”Noaptea Muzeelor”, sunt pregătiți de către profesorii Daria Haidău Ionescu, Carmen Cornoiu și Cătălin Negrea. Tot în curtea Muzeului de Artă, mai mulți elevi de la secția arta actorului a aceluiași liceu vor oferi vizitatorilor câteva reprezentații de teatru. De la ora 18.00, mai mulți elevi din clasa a IX-a C, coordonați de profesor Rodica Gugu Negrescu, vor interpreta fragmente individuale de text, iar la orele 19.00 și 20.00, trupa de teatru a liceului, coordonată de profesor Pompiliu Ciochia, va juca o piesă cu mesaj anti-bullying. Vizitarea muzeului va fi însoțită, în intervalul orar 18.00-21.00, de acorduri de muzică clasică, în interpretarea mai multor elevi din cadrul Liceului de Arte. Astfel, în sălile de expoziție, vizitatorii vor asculta flaut (coordonator prof. Daniela Schileru), pian (coordonatori prof. Lilina Ștefănescu, Alina Betej, Carmen Ciupag, Mariana Olaru), chitară (coordonator prof. Tudorel Ciobanu), violoncel (coordonator prof. Ovidiu Vezure), vioară (coordonatori prof. Valentina Străjer, Ilie Cealîcu), acordeon (coordonator prof. Constantin Bugă), duet pian (coordonator prof. Mihaela Popescu), nai (coordonator prof. Dumitru Pasăre)”, au anunțat reprezentanții Muzeului Județean Gorj.

Muzeul Literaturii ”Tudor Arghezi” și Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești își vor și ele deschide porțile pentru vizitatori
Și Muzeul Literaturii ”Tudor Arghezi” și Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești își vor deschide porțile pentru vizitatori sâmbătă. ”Muzeul Literaturii ”Tudor Arghezi” de la Târgu Cărbunești va fi, de asemenea, deschis spre vizitare gratuită începând de la ora 15.00, până la ora 24.00.
Vizitatorii pot vedea obiecte care au aparținut lui Tudor Arghezi și care au fost donate de către fiica sa, Mitzura. De asemenea, pot cerceta fotografii și documente, cărți, și pot afla detalii din viața personală și literară a scriitorului și nu numai. La Curtișoara, Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești își deschide porțile pentru vizite gratuite în intervalul orar 15.00-22.00. Astfel, toți cei care îi vor călca pragul se vor putea bucura de parfumul florilor și de aerul satului tradițional românesc, cu casele sale de lemn, ulițele care te invită să te plimbi și biserica ce te provoacă la introspecție”, se arată în comunicatul Muzeului Județean Gorj. Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, ”Noaptea Muzeelor” este un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a XVII-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Teoretic, evenimentul este sărbătorit anul acesta în toată Europa în data de 3 iulie. Din cauza pandemiei de Covid-19 unele țări au stabilit date diferite de organizare pentru Noaptea Muzeelor care țin cont de situația sanitară din fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Astfel, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here