A doua zi de protest! Lideri sindicali, în greva foamei la CE Oltenia

497

Doisprezece membri ai Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) au intrat de ieri în greva foamei, în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia, în semn de nemulţumire faţă de intenţia administraţiei de a muta sediul companiei la Bucureşti, dar şi faţă de reducerea sporului de noapte acordat minerilor şi energeticienilor. Potrivit preşedintelui SMEO, Gabriel Căldăruşe, solicitările sindicaliştilor sunt legate în principal de lipsa totală de transparenţă din partea conducerii CEO, aceştia criticând şi programul de eficientizare a companiei prin restructurări de personal, și schimbarea ordinii de zi a Comisiei Mixte. Protestul a fost început, inițial, de patru persoane.

„Sunt şi alţi colegi care doresc să ni se alăture. Am avut o discuţie în această dimineaţă cu reprezentanţii companiei în care ne-au anunţat că este atributul Adunării Generale a Acţionarilor mutarea sediului la Bucureşti, dar jocul a fost făcut inclusiv de conducerea actuală. Mutăm sediul CE Oltenia la Bucureşti, dacă e Oltenia, e normal să fie aici. Este o lipsă totală de transparenţă şi asta ne îngrijorează cu adevărat. Solicitările noastre sunt inclusiv de anulare a acelui dispozitiv prin care s-a tăiat sporul de noapte, nu vom accepta sub nicio formă un program de eficientizare în care să fie făcute restructurări de personal cu excepţia celor care se încadrează în vârsta de pensionare”, a spus Gabriel Căldăruşe. El a mai menţionat că acţiunea de protest se va prelungi până la o clarificare a situaţiei.

Univers, de partea greviștilor
Printr-un comunicat de presă, Federația Univers, reprezentată de către prim-vicepreședintele Adrian Marciuc, și-a exprimat dezacordul față de mutarea sediului CEO la București, dar și solidaritatea față de greviștii foamei, care astăzi au apelat la această formă de protest.
,,Lipsa de comunicare a actualei conduceri cu partenerii sociali poate duce la o ruptură iremediabilă care nu este benefică niciuneia dintre părţi. Prin modificarea abuzivă sau interpretarea unilaterală a unor clauze din actualul C.C.M., care aduc atingere directă salariaţilor prin reducerea veniturilor salariale, administraţia încearcă să producă o stare de nelinişte pentru a distrage atenţia de la un viitor program de restructurare, program în urma căruia s-ar putea pierde un număr însemnat de locuri de muncă.
Faţă de cele relatate mai sus conducerea societăţii va purta toată responsabilitatea pentru eventualele escaladări ale tensiunilor din rândul salariaţilor”, transmite Adrian Marciuc, în numele Univers. ,,Sindicatele care reprezintă salariaţii din Complexul Energetic Oltenia, afiliate la F.N.S.E. „UNIVERS”, transmit un mesaj de solidaritate faţă de colegii care au decis să intre în greva foamei.
F.N.S.E. „UNIVERS” va milita continuu pentru păstrarea locurilor de muncă şi a drepturilor salariale negociate şi va uza de orice fel de mijloc de luptă sindicală pentru realizarea acestor obiective”, se mai arată în comunicat.

Bunoaica și Crețan, în grevă!
Nicu Bunoaica și Constantin Crețan, reprezentanți Univers, se vor alătura și ei grevei, astăzi, ambii chemând toți salariații CEO la protest, și în special pe angajații Minprest care sunt în pericol să-și piardă toate drepturile. ,,Salariații CEO trebuie să conștientizeze că sunt într-un mare pericol de a-și pierde locurile de muncă, odată cu implementarea noului program de restructurare și eficientizare, acesta nefiind transparent și trasându-se doar cu anumite structuri sindicale, care au alte interese decât angajații companiei. Legat de comisia mixtă, este frustrant că ordinea de zi a ședinței din această săptămână s-a schimbat scoțându-se discutarea programului de reorganizare care era esențial de stabilit. Externalizarea anumitor categorii profesionale are, de asemenea, interese politice, deoarece să nu uităm că firme PDL făceau și fac vulcanizări încă în minerit în timp ce vulcanizatorii societății nu aveau obiectul muncii. Fac un apel la salariați să fie uniți, să iasă la proteste, deoarece asta este ultima șansă a salariaților de a salva CEO”, a declarat liderul Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here