A dat CEO în judecată pentru uzufructul neachitat de 3 ani

2186

O femeie din comuna gorjeană Fărcășești, proprietara unor terenuri în suprafață de circa 5.000 de metri pătrați, se judecă de doi ani cu șefii Complexului Energetic Oltenia pentru plata uzufructului. Pământul pe care se afla viță de vie, pomi fructiferi și fânețe a fost răscolit de excavatoare, fiind afectat de lucrările carierei miniere din zonă. Pentru că nu pot cultiva terenurile, compania trebuie să le plătească oamenilor despăgubiri, însă CEO achită cu greu uzufructul, fiind deschise, în ultimii ani, sute de procese în instanță.

După doi ani de judecată, o proprietară din comuna Fărcășești a obținut despăgubiri pentru pământurile pe care nu le-a putut munci. Instanța a obligat CE Oltenia să-i plătească lipsa de folosința pentru mai multe terenuri în suprafață totală de 4.971 mp, situate în comuna Fărcășești, pentru o perioadă de trei ani anteriori introducerii cereri de chemare în judecată, respectiv august 2020.
Reclamanta a susținut că terenul „ocupat abuziv” este afectat de lucrările miniere ale Carierei Roșia-Rovinari.
„Admite acţiunea. Obligă pârâta să plătească reclamantei despăgubiri civile aferente anilor 2017, 2018 şi 2019 în cuantum de 21.339 lei. Obligă pârâta să plătească reclamantei cheltuieli de judecată în cuantum de 1200 lei – onorariu expert, 1172 lei – taxa judiciară de timbru şi 1000 lei – onorariu avocat”, a decis Judecătoria Târgu- Jiu, în toamna anului trecut.
Compania a atacat sentința, susținând că ocupa aceste suprafețe cu mult înainte ca femeii să-i fie reconstituit dreptul de proprietate, aceasta preluând terenurile în starea actuală, fără obiecțiuni, „prin urmare nu se poate considera prejudiciată de o stare de fapt pe care a cunoscut-o și a acceptat-o la momentul semnării procesului de punere în posesie”.
În plus, au susținut juriștii companiei, „obligarea la plata uzufructului nu trebuie să îmbrace forma unei îmbogățiri nejustificate din partea proprietarului terenului care pretinde calcularea uzufructului în raport de culturi pe care nu există certitudinea că le-ar fi executat pe teren dacă ar fi avut posesia acestuia”.
Tribunalul Gorj a respins acțiunea companiei miniere. „Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta să plătească intimatei suma de 1000 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs”, se arată în sentința pe scurt data în luna aprilie a acestui an.
Instanța a reținut că sunt îndeplinite condițiile necesare atragerii răspunderii civile delictuale în sarcina pârâtei – CEO, dat fiind faptul că aceasta a realizat lucrări miniere pe un teren care nu este în patrimoniul său.
Din nou, CE Oltenia a contestat decizia instanței. A pierdut pentru a treia oară la Curtea de Apel Craiova. „Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta pârâtă la plata către intimata reclamantă a sumei de 1.200 lei cheltuieli de judecată în recurs (onorariu avocat). Definitivă”, este decizia finală pronunțată la începutul acestei luni.
Sentințe similare s-au pronunțat și în alte dosare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here