A dat Bacalaureatul în cărucior şi fără să-şi folosească mâinile

560

Metodă inedită de susținere a examenelor de Bacalaureat pentru un absolvent de liceu de clasa a XII-a din Novaci. Nicolae Simionescu suferă de o tetrapareză spastică, boală care îl ține imobilizat într-un scaun cu rotile și care îl împiedică să își folosească mâinile pentru a scrie normal, așa cum ar face orice alt elev. Așa a ajuns acesta ca la examenele pe care le are acum la Bacalaureat să fie nevoit să le spună profesorilor răspunsurile altfel decât o fac toți ceilalți colegi ai săi. În timp ce aceștia scriu pe foaie ceea ce consideră că știu despre fiecare subiect în parte, Nick, așa cum îi spune toată lumea, dictează răspunsurile sale unui membru dintr-o comisie specială care îl supraveghează, profesorul respectiv fiind cel care scrie apoi răspunsurile primite.

Nick a fost, ieri, implicat în susținerea probei de istorie, el fiind arondat Centrului de Examinare de la Colegiul Național “Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești, subiectele pe care le-a avut de rezolvat fiind considerate medii ca dificultate. “Emoții am avut, dar cred că am știut suficient. Eu am spus ceea ce consideram că este răspunsul corect, iar cineva din comisia de examinare a scris răspunsul pe hârtie în locul meu, iar pentru asta vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat și au făcut posibil acest lucru. Vreau să îi mulțumesc în special domnului președinte al comisiei de examinare care s-a implicat direct pentru ca eu să am toate condițiile să susțin examenul, deși sunt o persoană cu handicap”, a spus, cu emoție în glas, Nicolae Simionescu.
Lectorul universitar doctor Felix Goldbach a fost președinte al comisiei de examinare, el recunoscând că experiența de la Târgu Cărbunești a fost una nouă și pentru el. Acesta a mai participat și în alți ani ca președinte la examenele de Bacalaureat, dar un elev cu astfel de nevoi speciale nu a mai întâlnit. “M-am bucurat să constat că îi putem asigura toate condițiile acestui tânăr pentru a susține examenul fără probleme. A fost ceva nou și pentru mine și chiar am mers la el pentru a discuta și a-l încuraja. El a citit subiectele, și-a adunat gândurile și încet-încet a spus răspunsurile către un membru al comisiei, care l-a scris apoi pe hârtie. Mă bucur că am găsit aici la Tg Cărbunești condiții care să arate că nu suntem degeaba în Uniunea Europeană și că și persoanele care au astfel de deficiențe pot să își ducă viața de zi cu zi în mod normal”, a spus președintele comisiei de examinare.

Fiu al profesorului de istorie din Polovragi
Nick Simionescu a fost adus la examen de tatăl său, cel care de patru ani de când i-a murit soția are singur grijă de fiul cu probleme de sănătate. Bărbatul are același nume cu al fiului și este, culmea, profesor de istorie la Polovragi, Nick fiind mai puțin pasionat de acest domeniu și mai mult de altele, din dorința de a deveni într-o zi polițist criminalist. Nicolae Simionescu crede în inteligența fiului său și e convins că acesta va reuși să promoveze Bacul, mai ales că, în trecut, a participat la olimpiade și a reușit să se claseze chiar pe locuri fruntașe la nivel de județ, în diverse discipline. “A luat locul 2, locul 3 sau mențiune la diverse olimpiade și acolo a susținut examenele tot în condiții din acestea speciale. Boala pe care o are încă de la naștere nu îi permite să folosească mâinile pentru scris, iar asta e o problemă deosebită. În rest, este un băiat inteligent, pe care îl iubesc nespus și de care am grijă permanent. Acum sper să treacă cu bine și peste aceste examene, iar apoi să își îndeplinească visul de a deveni criminalist”, spune tatăl lui Nick.
Tânărul din Polovragi nu este singurul care a susținut examenul în condiții mai speciale. La nivel de județ există mai multe persoane cu asemenea deficiențe de sănătate și pentru ele organizatorii au trebuit să ia măsuri speciale. La un liceu din municipiul Târgu-Jiu, un tânăr imobilizat în cărucior cu rotile după un accident pe pârtia de la Rânca a fost lăsat să dea examenele într-o sală de la parter, deși, după nume, ar fi trebuit să fie undeva la etaj.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here