A apărut Ordonanța privind Loteria fiscală

714

In Monitorul oficial de vineri, 30 ianuarie 2015, a fost publicată ordonanta de aprobare a loteriei bonurilor fiscale, loterie la care participă bonurile fiscale deținute de persoane fizice rezidente și nerezidente, atestând cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României. Pot participa la această loterie, bonurile fiscale emise in luna calendaristică anterioară organizării extragerii. Extragerile se realizează in prima duminică de după data de 15 a fiecarei luni pentru luna anterioară.
Prima extragere va avea loc a doua zi de Paște (13 aprilie) și va dispune de un premiu de 1 milion de lei.
Principalele prevederi ale O.G.10/2015:

-Loteria bonurilor fiscale poate fi organizata si ocazional, cu ocazia sarbatorilor legale, in situatia in care in doua luni consecutive nu exista castigatori sau in alte situatii stabilite prin Ordin al Ministrului Finantelor Publice.
-Extragerile bonurilor fiscale castigatoare se organizeaza de Compania Nationala Loteria Romana si sunt publice.
-Extragerile se efectueaza sub supravegherea unui reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, unui reprezentant al ANAF si a unui reprezentant al Loteriei Romane.
-Rezultatul extragerii se consemneaza intr-un proces verbal, ce se va afisa in termen de 24 ore de la comunicare, pe site-ul ANAF pentru o perioada de cel putin 30 de zile.
-Revendicarea premiilor de catre persoanele ale caror bonuri fiscale au fost declarate castigatoare se face in termen de maxim 30 de zile de la data extragerii, sub sanctiunea decaderii in cazul depasirii acestui termen.
-Pentru persoanele fizice, sumele castigate sunt asimilate veniturilor din premii, conform art. 75 din Codul fiscal.
-Plata premiilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.
Pentru anul 2015, prima extragere lunara va avea loc in luna iulie 2015, iar pana in data de 30 martie 2015, Ministerul Finantelor Publice va emite instructiuni de aplicare prin ordin.

Cum se declara un bon fiscal castigator?
Loteria consta in extragerea a doua numere aleatoare in care primul numar este valoarea bonului declarat castigator, iar al doilea ziua calendaristica emiterii bonului. Un bon este considerat castigator cand a fost emis de o casa de marcat fiscala, contine toate elementele minime obligatorii si are valoarea extrasa la loterie si a fost emis in ziua extrasa la loterie.
Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here