A aflat de amenda de 10.000 de lei în timp ce-și achita impozitul

1997

O femeie din Târgu-Jiu s-a trezit că are de achitat o amendă de 10.000 de lei în timp ce își plătea impozitele locale. Gorjeanca a fost amendată de poliție în urmă cu un an, în perioada stării de urgență.

Femeia s-a adresat instanței de judecată, solicitând să dispună anularea usturătoarei amenzi. În motivarea cererii, aceasta a susținut că a fost sancționată contravențional pentru că se afla într-un grup mai mare de trei persoane, fapt interzis de ordonanța militară existentă în vigoare la acea dată.
Femeia susține că aspectele consemnate în procesul verbal nu sunt adevărate, afirmând că la acel moment era însoțită de cei doi copii minori, deplasându-se la mama acesteia care locuiește în orașul Tg-Cărbunești cu declarație pe propria răspundere asupra sa.
În fața stației Petrom din Cărbunești, femeia a fost oprită de un echipaj de poliție care i-a solicitat documentele sale și ale autoturismului, fiind testată cu aparatul etilotest și lăsată apoi să plece.
Ulterior, a părăsit țara, neștiind că a fost amendată.
Când a revenit în țară și a dorit să achite impozitul, femeia a aflat de la funcționarul de la ghișeu că are de plătit și o amendă.
Potrivit poliției, femeia a fost amendată pentru că nu a prezentat o declarație pe proprie răspundere privind motivele de părăsire a domiciliului, fiind totodată într-un grup mai mare de trei persoane.
Plângerea contravențională a fost formulată abia la începutul acestui an, femeia susținând că nu a avut cunoștință de existența procesului-verbal de contravenție întrucât a fost plecată în străinătate.
Instanța i-a respins însă plângerea. „Admite excepția tardivității, invocată din oficiu de către instanță. Respinge plângerea ca tardiv formulată.
Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, a hotărât Judecătoria Târgu-Cărbunești, pe 1 aprilie.
Cu toate acestea, amenzile date în stare de urgență au fost declarate neconstituționale și pot fi anulate de instanțele de judecată.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here