A 34-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” 2014 – un adevărat triumf cultural – Omagiu inegalabilului creator al „Cuvintelor potrivite” şi altor nestemate scriitoriceşti şi publicistice

620

Ca în fiecare an, la finele lunii mai, Târgu Jiul şi Târgul Cărbuneştilor găzduiesc eclatante întâlniri de suflet ale scriitorimii româneşti şi internaţionale. Întru omagierea celui mai mare poet român al secolului XX – gorjeanul Tudor Arghezi.

Expoziţii de artă, vizite şi ospeţii memorabile
Au fost două, una a completului artist plastic Ivan Kancev, din Gabrovo-Bulgaria, despre care criticul de ară Alice Dinculescu şi, parţial, subsemnatul scriem în ziarul de ieri. Bun cunoscător al limbii şi culturii române, Ivan Kanchev are la inimă şi literatura Măriei Sale Domnul limbii române – Tudor Arghezi. Ilustrarea de către domnia sa a superbei cărţi Tudor Arghezi – 11 POEME, ediţie bilingvă româno-italiană, în traducerea italiencei de origine română Eliza Macadan, ea însăşi poetă, scoasă în Editura Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Ediţia este îngrijită de Teodor Dădălău, un om cu un caracter imens, ce nu uită să spună că apariţia acestui volum a fost posibilă datorită generozităţii doamnei Eleonora Sârbu, gorjeancă stabilită în Beverly Hills, California, SUA. Bani obţinuţi graţie bunelor relaţii exact ale factotum-ului Teodor Dădălău.
Vinovat şi de masa oferită oaspeţilor străini, dar şi unor invitaţi gorjeni, sâmbătă seara, la Mănăstirea Crasana. Bogdaproste şi să fie primită, masa fiind sfinţită de Stareţul Mânăstirii Crasna, aflată în imediata apropiere a Troiţei din marmură albă ridicată de bunul şi dragul de Doru în memoria celui care-a fost tânărul de numai 17 ani – Traian Dădălău-Brăiloiu, chemat mult prea devreme la Cel de Sus în ceata Îngerilor.
După vernisajul expoziţiei NEBĂNUITELE TREPTE, inspirată de opera marelui Tudor Arghezi, la Muzeul Gorjului – cum se numea odinioară Muzeul Judeţean „Al. Ştefulescu”, ridicat pe la 1885, şi nu în anul anunţat de moderator – a avut loc un original recital de Poezie. În limbile arabă, în engleză, maghiară şi, bineînţeles, în limba română. Cel mai scurt fiind poetul rafinat Adrian Frăţilă, ce a sublimat totul într-un distih. Într-o sală imensă, lipsită complet de spectatori, frumuseţea momentului poetic s-a pierdut în van. În afară de poeţi, nemaifiind nimeni. Îi aplaudau ai noştri pe ai noştri.
SAM_1095S-a pornit la drum, spre Negomir, cu autocarul. Din păcate, invitaţii străini şi chiar români de pe alte meleaguri bănuiesc că ar fi avut nevoie de un ghid. Ajunşi la Primăria Negomir, gazdele au pregătit un minunat spectacol folcloric oferit de instrumentişti şi dansatori prichindei – în costume populare gorjeneşti de o rară frumuseţe. Primarul PSD – aflat la al cincilea mandat – are cu ce se lăuda. N-a construit o primărie pentru astăzi, ci un adevărat palat administrativ pentru viitorime. A urmat, în sala de şedinţe a Consiliului Local, un cuvânt scurt şi la obiect al domnului primar, plus o masă copioasă.
În aceeaşi zi, de sâmbătă, invitaţii Festivalului Internaţional de Literatură au mai fost în vizită la Mănăstirea Tismana. Unde, iarăşi n-au beneficiat de un ghid. Ce-i drept, s-a mers şi la Casa Memorială „Constantin Brâncuşi” din Hobiţa. Orele fiind înaintate, după ora 18,00, nici acolo n-au fost ghizi. Iar muzeografii grijulii închiseseră şi cele SAM_1105două cabine ale WC-urilor, ce beneficiază mai nou de uşi din termopan. Ultima expoziţie de artă plastică închinată lui Tudor Arghezi a avut loc, sâmbătă, în sala de şedinţe a Consiliului Local al oraşului Târgu Cărbuneşti. Doar că, după dispariţia talentatului pictor Florin Isuf, alţi artişti locali n-au mai apărut. Doar Vasile Fuiorea şi Mihai Gheorghiu, preşedintele şi respectiv vicepreşedintele Filialei Gorj a UAP, sunt „măritaţi” în Târgu Cărbuneşti. Deci cărbuneşteni după neveste.

Palmaresul Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” – 2014
Ar mai fi multe de spus, dar sper să revin, curând, cu nişte marginalii. Spre a nu mă lungi, voi enumera palmaresul ediţiei a 34-a.
1. Premiul Naţional de literatură – OPERA OMNIA, pentru scriitorii români şi titlul de Cetăţean de Onoare a oraşului Târgu Cărbuneşti: Livius Ciocârlie şi Marian Drăghici pentru poezie. Laudatio au prezentat texte citite criticul literar Gheorghe Grigurcu, respectiv Ion Popescu-Brădiceni.
SAM_1109 2. Premiul Tudor Arghezi, pentru OPERA OMNIA şi titlul de Cetăţean de Onoare, a cordate scriitorilor din afara ţării: Balazs F. Attila (Ungaria, stabilit în Slovacia, dar originar din Transilvania, bun cunoscător al limbii române) şi Ognean Stamboliev (Bulgaria). Premiile au fost acordate de CJCPCT Gorj.
3. Premiul OPERA OMNIA atribuit unor scriitori de origine gorjenească, acordat de Liga Culturală FIII GORJULUI, înmânat de preşedintele Alexandru Păsărin, din Bucureşti. El însuşi cu obârşii din Strâmba de Jiu.
4. Premiul OPERA PRIMA(volum de debut în poezie, acordat de CJCPCT Gorj) – Simona Dumitrache, Caracal.
5. Secţiunea CUVINTE POTRIVITE, pentru volum de poezie în manuscris, acordat de CJCPCT Gorj, nu a fost acordat, suma redistribuindu-se la secţiunea Opera Prima, ca Premiu special al juriului pentru volum de debut şi a fost obţinut de Gabriel Nicolae Mihăiţă, Galaţi.
SAM_11476. Secţiunea BILETE DE PAPAGAL, pentru grupaj de poezie. Premiul I, acordat de CJCPCT Gorj – Georgescu Roxana Irina, Medgidia, Constanţa; Premiul II, acordat de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” – Popescu Mariana, Bucureşti. PREMIUL III, acordat de Centrul cultural „Tudor Arghezi” Târgu Cărbuneşti – Vasile Pintilie, Piatra Neamţ. Menţiune acordată de Consiliul Judeţean Gorj, prin CJCPCT – Ghiţan Emilia, Reşiţa.
7. Secţiunea de ARGHEZOLOGIE. Premiul acordat de CJCPCT Gorj – Ion Simuţ, Oradea.
8. Secţiunea PROMOVAREA OPEREI ARGHEZIENE ŞI A FESTIVALULUI – patru premii, acordate de CJCPCT Gorj: Peter Waugh (Marea Britanie), Hanane Aad (Liban), Eliza Macadan (Italia) şi Ivan Kanchev (Bulgaria) În cadrul Festivalului, la concursul destinat elevilor, Premiile MOŞTENIREA ARGHEZI, acordate de Primăria şi Consiliul Local Târgu Cărbuneşti au fost obţinute de: Pentru POEZIE – Radu Vasilica Luiza, clasa a X-a, , Chibzuloiu Evelina, clasa a XI-a, iar pentru ESEU – Ivăniş Victoria Andreea, clasa a XI-a, cu toţii de le Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbuneşti.
ION PREDOŞANU
P.S. Cu regrete, anunţăm că, de ieri, colectivul CJCPCT Gorj are un membru mai puţin (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here