Trăim de azi pe mâine, cei mai mulţi dintre noi. Am folosit drept motto o zicere aforistică, plină de învăţăminte, a aceleia care a fost, dacă nu mă înşel, vreo unsprezece ani premierul Marii Britanii – Margaret Thatcher, supranumită Doamna de Fier. O femeie demnă, curajoasă, extrem de competentă şi, probabil, inflexibilă dacă ne luăm şi numai după supranumele pe care şi l-a câştigat în lunga-i activitate. La noi, nu doar lumea politică-i plină de bârfe, ci şi viaţa noastră cea de toate zilele. Cele mai multe fără nici un rost. Bârfele sunt neadevăruri, în marea lor majoritate, ce se spun pe la colţuri şi neapărat în absenţa celui despre care se vorbeşte. Nu pot să nu adaug că biserica creştină ortodoxă le interzice şi ştie ea de ce. Nici nu a făcut bine o fundaţie fostul prim ministru Victor Ponta, în sensul că încă nu a fost legalizată în justiţie, că s-au şi grăbit unii să arunce bârfa că aşa ceva o să-l coste. S-a mers până acolo încât se aştepta la o decizie de pierdere a calităţii de membru al Partidului Social Democrat de către Victor Ponta, dar şi de acei membrii social-democraţi care l-au urmat. Ceea ce ar fi fost nu numai o mare nedreptate, dar şi dovada unei lipse totale de democraţie din partea conducerii Partidului Social Democrat. Se dăduse şi un termen la care să se fi luat cumplita măsură: Comitetul Executiv al PSD de sâmbăta trecută, de la Piatra Neamţ.
Numai că zvonurile aruncate în mass-media s-au fâsâit. Evident, termenul zvon este un eufemism mult mai nevinovat decât bârfa! Abia luni, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a binecuvântat public candidatura lui Victor Ponta la un nou mandat de parlamentar, risipind orice îndoială cu privire la neruşinata bârfă. Mai mult, Liviu Dragnea, fie convins sau nu de liderii PSD Gorj să aibă o poziţie corectă, se scuză mai nou acei lansatori de bârfe pe post de petarde ori fumigene, cum vreţi să le ziceţi, a afirmat textual: „Este firesc să candideze la Gorj. Victor Ponta nu trebuie să iasă din politică. Este un om politic valoros şi de viitor. Repet, îl încurajez să meargă mai departe cu acea fundaţie şi abia aştept să fiu invitat la lansare când devine oficială, când ies actele de la instanţă.”
Ce-i drept, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se află în aşteptarea unui moment mai favorabil lui. Cam la fel petrecându-se lucrurile şi cu preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, găsit vinovat de o mare parte dintre liderii PSD de faptul că n-a demisionat din funcţia de vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne imediat după accidentul ce a condus la sfârşitul tragic al motociclistului Gigină, participant la coloana sa oficială.
Acesta este unul din motivele pentru care, cel puţin deocamdată, PSD nu se aliază cu UNPR în campaniile electorale – locale şi parlamentare – din acest an. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cu prudenţă, le-a cerut membrilor Comitetului Executiv al social-democraţilor să se informeze bine la colegii din teritoriu şi abia la viitorul CEx al PSD se va lua o decizie în acest sens. Părerea dominantă în PSD fiind aceea că din cauza lui Gabriel Oprea ei nu mai sunt astăzi la guvernare.
Putem să ne dăm seama că nu numai în lumea politică, dar şi în societatea românească în genere bârfele şi cârcotelile scornite nu duc la nimic bun. Ce-ar fi fost dacă la auzul veştii că unui om de afaceri din Peştişani, Nicolae Pavel, zis Nicu Muscu, i s-au furat două camioane. Normal, ştirea nefiind confirmată din mai multe surse nu i-am dat crezare. Ca, între timp, să-l întâlnesc pe ec. Ion Poenaru, directorul Obştei Peştişani, bun amic cu Nicu Muscu, şi care mi-a spulberat cârcoteala. „Da de unde! I s-au furat două drujbe.” Adică, două fierăstraie mecanice. Ceea ce e cu totul altceva!
ION PREDOŞANU
P.S. Poate că unii s-au supărat în legătură cu comentariul meu de ieri la decizia pripită a ministrului Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă. Le reamintesc că un comunicat al Biroului de presă al MTS a dat-o l-a-ntors. Între timp, la Cluj Napoca, înaintea unui meci de baschet dintre „U” Cluj şi Steaua s-a intonat Imnul României. Aşa cum se prevede în statutul ori reglementările Federaţiei Române de Baschet. Comunicatul Biroului de presă al MTS pomenea şi de o consultare a ministrului Elisabeta Lipă cu federaţiile. În plus, Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a spus că instituţia pe care o conduce va iniţia în Parlament o propunere legislativă pentru ca Imnul României să fie intonat la toate finalele competiţiilor sportive interne. O asemenea lege ar scuti-o pe Elisabeta Lipă de acuzele pe care i le-au adus o seamă de organisme neguvernamentale că ar fi dat dovadă „de lipsă crasă de patriotism şi spirit naţional.” (Ion Predoşanu)