Ca la noi, la nimeni – Dacian Cioloş promite, rămân de văzut faptele!

504

A trecut vremea sărbătorilor de iarnă, dacă asta de pe la noi, din România, este iarnă. Căci zăpezile mari, din copilăria mea de povestit nepoţilor, nu mai sunt, iar seceta cumplită din 2015 – statistic cel mai călduros an din ultimii 50 – pare a se continua şi anul acesta. Semne bune pentru anul agricol 2016 nu se întrevăd, iar grâul şi rapiţa, ca să iau numai două exemple de culturi agricole afectate deja, nu sunt sub o mantie de zăpadă, care să le protejeze de îngheţ şi să permită dezvoltarea lor normală. Încet-încet se intră într-o perioadă de lucru normală, chiar şi copiii îşi reiau grădiniţa, iar elevii cursurile şcolare. De lucrat se lucrează pe acolo unde sunt locuri de muncă, întrucât nici Guvernul Cioloş, la fel ca şi guvernele anterioare, nu şi-au propus chiar deloc să investească pentru crearea de locuri de muncă. Deci investiţiile sunt, la fel ca şi până acum, lăsate de izbelişte!
Primul ministru, Dacian Cioloş, a făcut o importantă vizită la Berlin, unde a fost primit cu onoruri militare şi a avut o convorbire – sper fructuoasă, cu Doamna Cancelar Angela Merkel. Care-a condiţionat dezvoltarea relaţiilor economice de respectarea legilor şi, mai ales, de aplicarea acestora. Facem cum facem şi tot la Justiţie suntem etichetaţi că nu este cum trebuie într-o ţară democrată şi membră a Uniunii Europene.
Este bine şi acum că preşedintele Klaus Iohannis şi-a făcut timp şi a promulgat legea prin care defrişările ilegale sunt incluse în cadrul ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. Se ştie că, pe 14 decembrie 2015, Senatul adoptase propunerea legislativă care completează Legea nr. 51/1991, în sensul că este considerată ameninţare la adresa siguranţei naţionale orice acţiune sau inacţiune care lezează resursele strategice ale României. Prin propunerea legislativă a PNL, amendată de comisiile de specialitate, se prevede completarea articolului 3 al Legii respective, privind securitatea naţională, cu alineatul de la litera m, potrivit căreia: “orice acţiune sau inacţiune care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor natural, a fondului forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinţe la nivel naţional ori regional.“
Vorba aceea, Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă. Şi, slavă Domnului, România a fost binecuvântată de Dumnezeu cu multe resurse de care guvernele postdecembriste şi-au bătut joc şi le-au înstrăinat pe mai nimic. Iar de 26 de ani încoace defrişările ilegale ale pădurilor fac ravagii. Reamintesc faptul că, România este apreciată drept o ţară care va acţiona ca un motor economic regional în viitor, conform unui studiu European publicat la Bruxelles, pe 10 iunie anul trecut de “Wilfried Martens Centre for European Studies.“
Revenind la declaraţiile primului ministru, Dacian Cioloş, chiar la Berlin, el nu se va implica politic şi nu va candida la alegerile parlamentare din acest an. Mai mult, deşi se arată complet nemulţumit de pensiile speciale ale parlamentarilor, de creşterile salariale imense ale unor demnitari şi cu 10% la bugetari, domnia sa susţine că acestea sunt din ce în ce mai greu de suportat şi de achitat. Aşa că, în acest an, Guvernul Cioloş va fi preocupat de proiectul unei noi legi a salarizării unitare, care iată – cel puţin declarative – nu a fost uitată. Şi această lege, ca şi întocmirea unei Legi a pensiilor completă. Din care să dispară pensiile speciale sunt două obiective majore ale guvernării tehnocrate cu mandate limitat la un an de zile.
În vorbe, cele două legi promise de primul ministru Dacian Cioloş sunt extrem de necesare. Să avem răbdare şi să tragem nădejde că nu sunt doar vorbe goale. Adică fără acoperire în fapte.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.