Festival pentru micii meşteri

445

parada portului pe fir de balada 2010 4Peste 200 de copii din toată ţara şi-au demonstrat, la Târgu-Jiu, măiestria în diferite meşteşuguri sau în dansurile populare.

Adolescenţii au participat la Festivalul Naţional de Folclor şi Meşteşuguri Tradiţionale „Pe fir de baladă”, care este, de peste 30 de ani, o tradiţie în judeţul nostru.

Olărit, arta lemnului, pictură pe sticlă sau pe lemn, ţesături şi metaloplastie sunt doar câteva dintre meşteşugurile pe care copiii le-au prezentat în oraşul lui Brâncuşi. Festivalul s-a desfăşurat pe două secţiuni şi anume secţiunea de folclor şi cea de meşeşuguri. Înainte de a începe concursul, copiii au făcut puţin spectacol pentru târgujieni, organizând o paradă a portului popular. Aşa se face că îmbrăcaţi potrivit zonelor din care vin şi însoţiţi de câte o mică orchestră, participanţii au început promenada de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu şi s-au oprit în faţa Prefecturii. În drumul lor, însă, s-au oprit de mai multe ori în centrul oraşului, oferind un adevărat spectacol. Trecătorii i-au ascultat şi admirat şi s-au fotografiat cu ei, încântaţi că atâţia copii încă mai iubesc portul şi muzica populară.

Participanţi din toată ţara

parada portului pe fir de balada 2010 38Copiii care au participat la secţiunea de meşteşuguri tradiţionale au oferit o adevărată demonstraţie tuturor târgujienilor interesaţi de aşa ceva. Micuţii au avut la dispoziţie căsuţele din centrul municipiului unde au putut crea dar şi expune lucrările cu care au venit. Iubitorii de tradiţie au putut achiziţiona, de la căsuţele micilor meşteri, produse realizate de aceştia. În total au participat copii din nu mai puţin de 20 de judeţe ale ţării, umplând străzile Târgu-Jiului de culoare şi voie bună precum şi de muzică tradiţională. Reprezentanţii fiecărui judeţ au prezentat portul şi muzica tradiţională şi specifică locului din care veneau. Preşedintele juriului a venit tocmai de la Sibiu, fiind vorba despre profesorul universitar Ilie Moise, etnolog. De asemenea, preşedintele de onoare al juriului a fost numit târgujianul Corneliu Popescu. Participanţii au ajuns deja de vineri la Târgu-Jiu, fiind cazaţi la căminul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”. Festivalul a debutat prin parada portului popular, sâmbătă dimineaţa, iar ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu a avut loc premierea.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.