Deţinuţii francofoni

490

Deţinuţii de la Penitenciarul Târgu-Jiu învaţă limba franceză. Pentru unii este doar o modalitate de petrecere a timpului în timp ce pentru alţii reprezintă o şansă în plus în eventuala reintegrare socială. Pentru a le întări şi hrăni apetitul pentru astfel de activităţi, reprezentanţii penitenciarului le-au adus, în vizită, un cetăţean francez, care le-a răspuns întrebărilor despre Franţa.

Peste 20 de persoane din cele 30 private de libertate care au participat ieri la întâlnirea cu Jaques Antoine Forcioli fac parte din programul de iniţiere în limba franceză, oaspetele fiind plăcut impresionat de faptul că deţinuţii i s-au adresat în această limbă. „Am întâlnit un grup de persoane private de libertate care urmează cursuri de limba franceză şi alte discipline. Este o întâlnire între cineva din Franţa şi deţinuţii de aici pentru a încerca să se deschidă către lume. Întrebările au fost libere. Au dorit răspunsuri în special în ceea ce priveşte integrarea socială. Nu există o mare diferenţă între nivelul de trai din România şi cel din Franţa sau restul Europei. Cei care au urmat cursurile au adresat întrebări pertinente şi bine formulate”, a declarat cetăţeanul francez.

De partea cealaltă, deţinuţii sunt mulţumiţi de posibilitatea pe care o au de a învăţa o limbă străină de circulaţie. „De o lună sunt în acest program. E o idee bună. Decât să pierdem timpul prin penitenciar mai bine învăţăm ceva bun. Aveam foarte multe întrebări despre Franţa şi ne pare bine că am primit răspunsul”, a spus unul dintre deţinuţi în timp ce un altul recunoaşte că ştia foarte puţine cuvinte în limbra franceză şi că acum se descurcă destul de bine.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here