Poezii din întuneric, premiate la un concurs naţional

394

victorita sarbu (1)Exprimă prin cuvinte lumea ei în care lumina şi imaginea vizuală sunt abia percepute, din cauza gravelor probleme de vedere. Este vorba despre o târgujiancă pensionată pe caz de boală, cu handicap de gradul II, care este premiată la concursuri naţionale, pentru poezie.

Victoriţa Sârbu, prin pregătirea profesională, absolvind Facultatea de Filosofie, prezintă o lume inspirată atât de experienţa proprie de viaţă cât şi de cugetările şi trăirile altor filosofi.

Poezia scrisă de Victoriţa Sârbu are o sensibilitate aparte. Aceeaşi senzaţie o lasă şi autoarea, timidă şi sensibilă. Poate şi din cauza faptului că are grave probleme de vedere iar acest lucru o condamnă la o rezervă în relaţiile cu restul oamenilor. Victoriţa Sârbu are miopie forte. Cu un ochi nu vede deloc iar cu al doilea vede destul de slab. Acest lucru, însă, nu o împiedică să scrie poezii, modalitatea sa de exprimare, după cum singură spune. Creaţiile sale literare sunt apreciate în diferite concursuri. Ultimul la care a participat s-a desfăşurat luna aceasta. „În cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor, în fiecare lună mai se desfăşoară concursul naţional <<Paşii Profetului>>. Victoriţa a trimis şi în acest an cinci poezii şi a ieşit pe locul II. A participat şi anul trecut, când a ocupat locul III. Noi suntem foarte mândri de ea”, a declarat Victoria Saioc, preşedinta Asociaţiei Nevăzătorilor Gorj.

„Forma în care îmi exprim stările”

Femeia este membră a Asociaţiei Nevăzătorilor din Târgu-Jiu de mai mult timp şi este pensionară pe caz de boală. Victoriţa Sârbu a fost profesoară, terminând facultatea de Filosofie. Dragostea pentru versuri, însă, nu a părăsit-o nici după ce a renunţat la a mai profesa. „Scriam din studenţie. Am scris multe poezii. Este forma mea de a exprima angoasa, singurătatea, dragostea mea pentru flori, mai multe teme. Mă inspiră şi pictura lui Luchian, cu florile sale. Am şi o poezie numită <<Leda>>, inspirată de opera brâncuşiană”, a declarat poeta. Victoriţa Sârbu este doar una dintre cele aproximativ două mii de persoane cu probleme de vedere înscrise în cadrul asociaţiei judeţene şi care se luptă, în fiecare zi, cu handicapul vizual. Femeia este, însă, una dintre puţinii oameni cu astfel de probleme care reuşesc să treacă peste handicap şi să se exprime, într-un fel sau altul, şi să se facă auzite.

Dorina CIOPLEA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here