La final de an, sportivii își numără medaliile, iar conducătorii sportului trag concluziile. În ciuda problemelor financiare care lovesc din ce în ce mai puternic sportul, rezultatele se mențin la un nivel bun, spun cei care se ocupă de destinele sportului gorjean.
Sportul gorjean și-a desemnat cei mai buni reprezentanți ai săi în 2015, iar departajarea s-a făcut în baza rezultatelor obținute. Chiar dacă numărul medaliilor obținute în 2015 a fost ceva mai mic comparativ cu anul trecut, sportivii gorjeni au obținut rezultate notabile în câteva competiții internaționale, ceea ce îi face pe conducătorii sportului gorjean să concluzioneze că acest an a fost mai prolific decât cel trecut: „Un an foarte bun, având în vedere faptul că rezultatele sunt un pic mai valoroase decât cele din 2014. Ca număr de medalii stăm cam la fel, dar e vorba de competițiile unde s-au obținut aceste rezultate. Cred că suntem într-o ușoară creștere, iar aici se vede și investiția în structura făcută atât de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, cu sprijinul autorităților locale, cât și munca antrenorilor de a găsi noi talente. Acesta este secretul, de a găsi noi tineri talentați. Ați văzut câți copii au fost alături de noi, copii care în anii viitori vor confirma și poate vor obține rezultate mult mai bune decât cele de anul acesta și poate vor face și acel pas de confirmare la nivel de seniori. Și la seniori stăm bine, dar e loc și de mai bine. Nu fac pe nemulțumitul, este un an foarte bun, dar de ce să nu vrem și mai mult?”, a declarat Horațiu Gorun, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Gorj.
CS Pandurii, cel mai prolific club
Cele mai multe și mai notabile rezultate în sportul gorjean în 2015 au fost aduse de sportivi ai CS Pandurii Târgu Jiu, club care continuă să fie port-stindardul sportului gorjean în atletism, box, lupte și radiogoniometrie. 2015 a adus 108 medalii pentru clubul gorjean, fapt pentru care directorul acestui club ține să le mulțumească tuturor celor de la CS Pandurii, de la sportivi, la antrenori sau personal administrativ: „A fost un an cu 108 medalii la nivel național, cu mulțumirile mele pentru toți cei care au contribuit la aceste performanțe sportive, antrenori și ceilalți angajați ai clubului. Sunt rezultate foarte bune. Știu că sunt din cei care vor spune că se putea și mai bine, dar față de finanțarea pe care am avut-o, rezultatele obținute sunt deosebite. Pe o scară de la 1 la 10, tuturor sportivilor și antrenorilor le-aș da nota 11. E din ce în ce mai greu să faci performanță în România. Dacă urmăriți evoluțiile de la Jocurile Olimpice după 1990, veți vedea că suntem într-un regres, vorbesc de noi, ca țară. Pandurii, un club mic, cu patru ramuri sportive, a obținut an de an performanțe și e o mândrie pentru mine că în cei 17 ani de activitate în cadrul clubului am peste 2.000 de medalii, ceea ce înseamnă enorm de mult. E o satisfacție enormă pentru mine”, a ținut să precizeze Mihai Prunariu. Acesta consideră că următorul an poate aduce clubului mai multe medalii: „De la 2016 aștept un an mai bun. Ne-am obișnuit ca din bani puțini să facem rezultate remarcabile și cred că sportivii noștri vor ține ștacheta ridicată și pregătiți de antrenori vom depăși cele 108 medalii de anul acesta”, a mai spus Prunariu.
UCB va avea un club sportiv
Un rol important în dezvoltarea mișcării sportive gorjene îl are și Universitatea ”Constantin Brâncuși”, iar în 2015 echipa de fotbal a UCB a reușit performanțe notabile. Fotbaliștii UCB au reușit să câștige titlul național și au participat la Campionatul European Universitar, în Croația, unde au terminat pe locul 5. „Echipa Universității a reprezentat România la Campionatul European unde au participat 14 echipe universitare puternice care participau pentru a doua sau a treia oară la un campionat european. Noi am fost pentru prima dată și este un lucru extraordinar că echipa de fotbal a Universității a câștigat anul acesta Campionatul Național Universitar. Iată că, în Târgu-Jiu, avem o campioană națională universitară la fotbal”, a declarat rectorul UCB, Luminița Popescu. Aceasta a dezvăluit că, pentru a putea sprijini și mai mult sportul gorjean, Universitatea ”Constantin Brâncuși” a demarat acțiunile pentru înființarea unui club sportiv: „Pentru această performanță, dar și pentru alte medalii de aur, argint sau bronz obținute la alte ramuri sportive, am reușit să înființăm, în cadrul Universității, Clubul Sportiv Universitar al UCB. În acest final de an vom avea acest club pe lângă Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, club care nu va face altceva decât să stimuleze performanța sportivă, va sprijini studenții de la Facultatea de Științe Medicale și Comportamentale în toate acțiunile sportive, sprijin care până acum era acordat exclusiv din resursele financiare ale Universității. Înființarea acestui club aduce și alte surse financiare de la buget, direct de la Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea și susținerea mișcării sportive. Sunt discuții pentru o echipă, pentru baschet sau pentru handbal băieți. Obiectivele și le va fixa viitoarea conducere a clubului. Puterea financiară va trebui să fie susținută și de club, Universitatea va face și ea ce va putea”, a mai spus Luminița Popescu.
Cristi Constantinescu