Ca la noi, la nimeni – În dispreţul Gorjului şi valorilor lui!

388

Trupul neînsufleţit al Mitzurei Arghezi – fiica marelui poet român Tudor Arghezi, cel care a ţinut enorm la obârşiile sale gorjene – a fost înmormântat alături de părinţii săi Paraschiva şi Tudor Arghezi în livada de la Mărţişor, leagănul copilăriei sale. Aşa cum i-a fost ultima dorinţă.
Cu mai bine de o lună de zile în urmă, Mitzura Arghezi a mai făcut o donaţie de carte valoroasă Muzeului Judeţean de Istorie „Al. Ştefulescu” Gorj. La fel cum şi la Târgu Cărbuneşti toate lucrurile din Muzeul „Tudor Arghezi” au fost donate de distinsa doamnă a culturii române şi a teatrului românesc încă de la înfiinţare. Însuşi scriitorul şi reputatul brâncuşiolog Dr. Ion Mocioi, neagreat de autorităţile locale, – unul, dacă nu singurul dintre gorjenii apropiat sufleteşte de regretata Mitzura Arghezi – recunoaşte că eforturile domniei sale de a crea un muzeu dedicat memoriei lui Tudor Arghezi pe meleagurile Gorjului ar fi fost zadarnice. Maestrului Ion Mocioi – printre puţinii oameni de cultură cu imens respect faţă de marile valori ale Gorjului – i se datorează, între altele înfiinţarea Casei Muzeu „C. Brâncuşi” de la Hobiţa şi, alături de regretatul poet şi cărturar prof. Liviu Poenaru, fondarea Muzeului „Mihai Eminescu”, de la Floreşti, comuna Ţânţăreni.
A surprins neplăcut că la ceremonia funerară a participat şi primarul municipiului Târgu-Jiu, Dr.Ing. Florin Cârciumaru. Desigur, avea dreptul s-o facă. Numai că a avut tupeul să şi cuvânteze. Mai precis să citească un cuvânt omagial-comemorativ pe care nu-l scrisese el!!! Ca să nu mai amintesc că la câte fapte memorabile de cultură şi la câte participări la festivalul Internaţional de Literatură ”Tudor Arghezi” – la mai toate ediţiile – primarii Dr.Ing Florin Cârciumaru şi primarul liberal al oraşului Târgu Cărbuneşti, Ing. MiHai Mazilu, niciunul dintre cei doi politruci – că edili nu pot să-i jignesc că ar fi! – nu au catadicsit să-i acorde vreun titlu de Cetăţean de Onoare!!! Din alea post-mortem, care nu te mai obligă la nimic, nici material şi nici oficial, nu mai servesc la nimic. Mă lasă rece. A o urî într-atât pe regretata Mitzura Arghezi doar din motive politice inventate – cum că ar fi fost membră a Partidului România Mare – mi se pare josnic.
Din nepriceperea şi lipsa de a fi capabil să înţeleagă importanţa actelor de cultură, primarele ce semnează pompos ca Dr. Ing. Florin Cârciumaru, Gorjul şi Târgu-Jiul – urbea lui Brâncuşi, cum i se mai spune – a mai pierdut şi cu alte ocazii. M-a chemat la o întâlnire eminentul brâncuşiolog Ion Pogorilovschi şi mi s-a plâns de obtuzitatea Cârciumarului. Autor a numeroase studii şi cărţi despre Titanul de la Hobiţa, Ion Pogorilovschi era apreciat de brâncuşiologii din întreaga lume şi deţinea cea mai completă bibliotecă de cărţi apărute pe toate meridianele lumii cu şi despre C. Brâncuşi. Pe care vroia s-o doneze Primăriei municipiului Târgu-Jiu. Dar omul cu agenda l-a pasat la Dr.Ing. Sorin Lory Buliga, care-a blocat iniţiativa.
Cu acelaşi dispreţ a fost tratat şi pictorul Constantin Blendea, originar din comuna Peştişani, fost ani la rând Decan al Facultăţii de Pictură a actualei Academii Naţionale de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti. Regretatul pictor Constantin Blendea are o fiică pictoriţă la Paris şi, nemaiavând urmaşi în ţară, şi-ar fi dorit ca întreaga sa colecţie de pictură să fie donată Primăriei municipiului Târgu Jiu.
Şi în acest caz, generosul pictor Constantin Blendea a fost tratat cu refuz! La fel ca sculptorul Vasile Blendea, de loc din Gureni, comuna Peştişani, care-a văzut că-i tratat cu spatele şi a împodobit – cu sculpturile domniei sale – prima cetate de scaun a Ţării Româneşti – Târgovişte. Şi Vasile Blendea ţinea mai mult la Gorj şi la Târgu-Jiu, dar dragoste cu de-a sila nu se poate face.
Oamenii se duc pe rând şi cu donaţiile lor Gorjul şi Târgu-Jiul nu se mai întâlnesc. În niciunul dintre aceste cazuri, începând cu Mitzura Arghezi şi continuând cu celelalte cazuri de obtuzitate – enumerând mai sus doar o parte dintre acestea – pe Primarul Dr.Ing. Florin Cârciumaru l-ar fi costat puţin respect faţă de înaintaşi. Plus un carton pe care să-şi fi pus semnătura sub titulatura de CETĂŢEAN DE ONOARE. Mult prea mult pentru puterea de pricepere a domniei sale!
ION PREDOŞANU

1 COMENTARIU

  1. Nea Predosene incepi sa-mi placi! Da-n ei ca merita! Sunt niste nullitati cu pretentii!@ Pe cand un articol coroziv despre borfasiile lui Adrian Gorun la UCB? De ce tace DNA-ul? A venit, a luat probe si…niciun raspuns…

  2. Jos palaria nea’ Predo . Pacat ca acest editorial vine dupa prea multi ani in care cotidianul Gorjeanul a acceptat tacit toate marlaniile prostovanului lacom si incult de la Negomir .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here