Încă un primar din Gorj are probleme în Justiție, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis trimiterea sa în judecată. Edilul din Stoina, Ioana Bușe, și un subordonat al său, Ion Gorun, sunt acuzați de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată; – complicitate la înșelăciune, în formă continuată și fals intelectul, în formă continuată. În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Buşe şi Gorun, până la concurenţa sumei de peste 107.000 de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Problemele lor sunt generate de modul în care au gestionat cererile pentru subvenții alocate de APIA fermierilor, primărița și subordonatul său fiind trimiși în judecată împreună cu doi craioveni, Sorin Florentin Pârvan și Iulia Pârvan. Primul este administrator și asociat unic la Patrick Florian SRL, în timp ce femeia este doar administrator, ambii fiind acuzați că, în 2012 și 2013 s-au folosit de acte false pentru a obține subvenții în mod ilegal de la APIA, așa cum s-a mai întâmplat și în alte localități din județ. Suma încasată ilegal de cei doi depășește valoarea de 107.000 de lei, pentru recuperarea ei procurorii dispunând măsura sechestrului pe bunuri care aparțin primăriței și subordonatului său.
“Pentru a putea obține sumele respective de bani, inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia, au falsificat 26 de contracte de arendă, menționând sau adăugând în fals suprafețe de teren mai mari decât cele arendate efectiv de către deținătorii de terenuri. Totodată, inculpatul Pîrvan Sorin Florentin, i-a determinat pe inculpații Bușe Ioana, primar al comunei Stoina și Gorun Ion, inspector cu atribuții privind registrul agricol în cadrul primăriei Stoina, să întocmească și să semneze în fals, cele două adeverințe aferente campaniilor 2012 și 2013, prin care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, privind suprafața agricolă deținută în arendă de către S.C. Patrick Florian S.R.L. pe raza comunei Stoina”, se arată într-un comunicat al DNA, procesul celor patru urmând să se desfășoare la Tribunalul Dolj.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul APIA, s-a constituit parte civilă în dosar cu peste 107.000 de lei, reprezentând prejudiciul principal produs ca urmare a obţinerii pe nedrept de sume de bani în campaniile din 2012 şi 2013.
Gelu Ionescu