Plante medicinale din Farmacia Domnului – Hreanul nu doar tonifică organismul

810

Denumire ştiinţifică. Cochlearia armoracia sau Armoracia rusticana
Prezentare. Cunoscut ca plantă de cultură, hreanul este o plantă legumicolă din familia cruciferelor, dar poate fi întâlnit frecvent şi în flora spontană. Marele ei avantaj este acela că e perenă, iar rizomul de hrean este cilindric, gros, alb pe dinăuntru, foarte lung uneori, ajungând şi la 50-60 de centimetri. Exact acest rizom e partea valoroasă a plantei, nu doar din punct de vedere gastronomic, ci şi medicinal.
Hreanul se recoltează în lunile septembrie-octombrie, dar şi primăvara. Totuşi, importanţă medicinală au şi frunzele, folosite de adepţii tratamentelor naturale mai ales în meniurile lor cu hrană vie. Hreanul, de fapt rizomul hreanului, se utilizează sub formă rasă, dar şi sub formă, de suc şi chiar la salate.
Substanţe active importante: peroxidaza, vitamina C, săruri minerale, acizi şi uleiuri volatile.
Întrebuinţări. Hreanul este cunoscut ca un excelent condiment, contribuind la revigorarea organismului, acţiunea sa de tonifiere fiind de lungă durată. Este foarte indicat mai ales în perioada rece a anului – toamna, iarna şi primăvara -, ca factor de antrenare, de mobilizare a organismului. Hreanul are calităţi minunate, binefăcătoare în cazul răcelilor, astmului, reumatismului, gutei, litiazei urinare şi în leucoree. Cercetările l-au evidenţiat ca un preparat medicinal benefic şi în afecţiuni cardiace, ca şi în menţinerea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal.
Fitoterapeuţii îl recomandă în bronşite, precum şi în alte afecţiuni ale sistemului respirator, cum sunt cele pulmonare.
Ras el poate fi mâncat ca salată şi imediat desfundă nasul, adică fosele nazale înfundate de răceli.
Hreanul este diuretic şi expectorant. Un mare specialist în fitoterapie, dr. Alexander Reinhard, recomandă hreanul ca un eficient tratament în prevenirea cancerului, întrucât conţine peroxidază – un agent extrem de activ în distrugerea radicalilor liberi din organism, cei despre care se ştie că provoacă tumorile canceroase.
Se mai zice că ras ar avea şi acţiune externă folosit în cataplasme la rănile varicoase ale picioarelor.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.