Complexul Energetic Oltenia (CEO) anunţă finalizarea lucrărilor de curăţare şi ecologizare a zonei Submaidane (Turceni), inundată la sfârşitul anului 2013, în urma ruperii unui dig de la groapa de cenuşă a termocentralei din localitate. Potrivit CEO la Submaidane a fost evacuată zgura şi cenuşa de pe terenurile agricole afectate până la cota naturală, terenurile fiind fertilizate, arate şi discuite conform recomandărilor OSPA Gorj.
Recepţia lucrărilor de la Submaidane a fost realizată în data de 21 august, iar în procesul verbal întocmit sunt menţionate toate lucrările efectuate de către reprezentanţii complexului sau ai firmelor contractate. “Din studiul pedologic şi agrochimic întocmit de Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Gorj după execuţia lucrărilor enumerate, s-a constatat că terenurile se încadrează în aceeaşi clasă de calitate ca şi terenurile agricole aflate în zona limitrofă. S-au degajat incintele gospodăriilor afectate de evacuarea de zgură şi cenuşă, iar pentru refacerea gospodăriilor s-au despăgubit proprietarii afectaţi. Fântânile au fost decolmatate şi igienizate, iar din buletinele de analiză a calităţii apei rezultă că toţi indicatorii sunt sub limitele admise. Totodată, a fost evacuată zgura şi cenuşa de pe canalul de deviere torenţi; pentru aceste lucrări au fost efectuate defrişări de vegetaţie şi amenajarea drumului de-a lungul canalului. Zgura şi cenuşa evacuate au fost depozitate în celula nr. 5 a Depozitului nr. 2 din incinta Termocentralei”, se precizează în comunicatul de presă.
Promisiuni repetate
La sfârşitul anului 2013, o avarie la instalaţiile de transport şi stocare a cenuşei aparţinând Termocentralei Turceni a dus la inundarea a 10 gospodării din cartierul Submaidane şi a 15 hectare de terenuri agricole cu un amestec de apă, zgură şi cenuşă. Atât Complexul Energetic Oltenia, cât şi Garda de Mediu au indicat drept termen final pentru înlăturarea cenuşii, despăgubiri şi alte măsuri de remediere 30 septembrie 2014, termen care nu a fost însă respectat.
Directorul Termocentralei Turceni, Corneliu Diţescu, declara, în luna septembrie a anului trecut, că lucrările de înlăturare a cenuşii şi igienizare a zonei din apropierea unităţii vor fi finalizate până la sfârşitul anului, cu toate că termenul iniţial a fost stabilit pentru luna septembrie. Întârzierea lucrărilor a fost cauzată de contestaţiile depuse de reprezentanţii firmelor care au participat la licitaţia în urma căreia s-a stabilit societatea care se va ocupa de igienizarea zonei inundate cu apă şi cenuşă. Nici respectivul termen angajat nu a fost respectat, lucrările fiind finalizate abia în această lună.
Conducerea CEO a acordat drept despăgubire pentru persoanele afectate suma de 500.000 de lei, atât pentru reabilitarea caselor, cât şi pentru refacerea terenurilor agricole.
A.Stoica