Cea de-a douăsprezecea ediţie a Simpozionului Internațional de Arte Vizuale ”Brâncușiana” s-a deschis ieri. Ediţia din acest an se va desfășura pe două secțiuni: Tabăra Internațională de Sculptură și Tabăra Internațională de Pictură „Iosif Keber”.
Locaţia pentru Tabăra de Sculptură va fi la Târgu-Jiu, pe Digul Jiului, iar Tabăra de Pictură “Iosif Keber” va avea loc în staţiunea Rânca. Evenimentul Brâncuşiana 2015 aduce la Târgu-Jiu un număr de 12 sculptori şi pictori, de talie naţională şi internaţională. „Sper ca la sfârşitul lucrărilor să avem opere de mare valoare, pe măsura artiştilor invitaţi în acest an”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu.
La tabăra de sculptură vor participa: Ion Zderciuc din Chişinău, Republica Moldova, Metin Kar și Zekeriya Erdinç din Turcia, cadre universitare la Universitatea din Hereke, Florin Codre, Cătălin Geană și Maxim Dumitraş din România. Curatorul taberei este sculptorul Vlad Ciobanu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala București. La tabăra de pictură ce se va derula în staţiunea montană Rânca, vor participa: Michal Lach din Polonia, prof. univ. Ivailo Mirchev, Bulgaria, Vasile Tolan, Cristian Sida, Cristian Târnovan din România și Vasile Fuiorea, președintele Filialei Târgu-Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România, care este și curatorul taberei.
„Când am întocmit lista de invitaţi, au fost mai multe criterii. Scopul acestui simpozion este să adunăm cât mai multe valori de cea mai înaltă clasă. În afară de un omagiu adus maestrului nostru Constantin Brâncuşi, vrem să facem şi o trecere în revistă a formelor de cercetare prin care trece sculptura naţională şi cea mondială, să fie o racordare a acestui fenomen, adică sculptura românească, care nu este deloc neimportantă în lume, să se lege de cea mondială”, a declarat Vlad Ciobanu, curatorul Taberei Internaţionale de Sculptură.
Operele vor fi amplasate în municipiu
Faţă de anul trecut, ediţia din acest an a Taberei de Pictură „Iosif Keber” se va desfăşura în staţiunea Rânca, loc propice pentru inspiraţia pictorilor. „Este foarte important că se reia o tabără care este la a cincea ediţie adică cea de Pictură Iosif Keber. De asemenea, sunt fericit că se reia Tabăra de Sculptură Brâncuşiana după o pauză de un an. Despre Iosif Keber se vor spune multe când vom prezenta pe 10 august la Muzeul de Artă, operele. S-a făcut o selecţie foarte riguroasă, am invitat artişti cu CV-uri bogate în domeniul artelor vizuale. Locaţia Rânca a fost aleasă pentru a asigura un cadru foarte adecvat artiştilor care participă la această tabără internaţională de pictură. Eforturile nu sunt mici, ci sunt mari, iar UAP Târgu-Jiu este unul dintre partenerii care vor fi mereu alături de administraţia şi de instituţiile de cultură din zonă”, a spus Vasile Fuiorea, curatorul Taberei de Pictură „Iosif Keber”.
Potrivit autorităţilor locale, operele ce vor fi realizate de către cei 12 artişti în cadrul ediţiei din acest an a Brâncuşiana 2015 vor fi expuse în diverse zone ale municipiului Târgu-Jiu. „Ştim deja de la cele 11 ediţii anterioare că, pentru un artist, este un prilej de mare inspiraţie să fie în oraşul lui Brâncuşi. Veţi putea observa în spaţiul public operele altor artişti de la ediţiile anterioare. Vă asigur că operele realizate de dumneavoastră la acest simpozion vor fi introduse în patrimoniul artistic şi cultural al municipiului Târgu-Jiu”, a precizat viceprimarul de Târgu-Jiu, Aurel Popescu.
Manifestarea este realizată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.
Izabella Molnar