Gorjul, Raiul pasionaţilor de canyoning şi body rafting

1483

Cel mai atractiv circuit de canyoning turistic din România şi poate chiar din Europa este cel din Valea Şipotului, din munţii Vâlcan, judeţul Gorj. Traseul din Valea Şipotului oferă nu numai un acces auto uşor, dar mai ales o minunată înlănţuire de şase cascade între 7 şi 35 de metri, verticale, oblice, un traseu acvatic excepţional cu tobogane, marmite, obstacole naturale şi o piscină de circa 40 de metri pătraţi şi 4-5 metri adâncime, unde se pot face sărituri şi de la 10 metri înălţime.

Canyoningul este un sport relativ nou, foarte iubit în Europa şi Statele Unite şi practicat din ce în ce mai mult şi la noi în ţară. Ca activitate sportivă, canyoningul este încadrat în speologie, iar ca activitate turistică se încadrează în turismul activ sau de aventură şi nicidecum în sportul extrem, cum este de multe ori prezentat. Acest sport presupune deplasarea prin albiile şi apa râurilor de munte, coborârea cascadelor şi traversarea înot a acumulărilor de apă, fiind o activitate ludică şi sportivă ce se poate realiza pe orice nivel de pregătire sau dificultate.

Adrenalină pură
Practicarea canyoningului se poate face foarte bine cu caracter de agrement, fără deţinerea tuturor cunoştinţelor necesare, dar, obligatoriu alături de instructori body rafting 2pregătiţi în acest domeniu şi pe trasee uşoare şi amenajate corespunzător.
În ţara noastră canyoningul a fost introdus, pentru prima dată, ca activitate de agrement într-un pachet turistic de către realizatorii programului „Romania Gorj Adventure”, după verificarea din testarea mai multor circuite împreună cu specialişti din Franţa şi Italia. „Este dificil să descrii emoţiile ce pot fi resimţite în practicarea canyoningului. Ele provin dintr-un amestec de frică şi plăcere, mediul înconjurător extraordinar, format din pereţi înalţi de stâncă, păduri virgine, teren sălbatic, torente de apă, alunecarea pe toboganele naturale săpate şi lustruite de apă în stâncă, plutirea pe cursul de apa (bodyrafting), căţărarea şi descăţărarea peste obstacolele naturale, săriturile de la înălţime şi înotul în marmite, dar mai ales miile de picături de apă care te izbesc în cascadă, îţi oferă satisfacţii deosebite, nemaiîntâlnite”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Gorjul deţine cel mai atractiv circuit de canyoning
Cel mai atractiv circuit de canyoning turistic din România, şi poate chiar din Europa, este cel din Valea Şipotului, din munţii Vâlcan, judeţul Gorj. Acest circuit oferă bodyrafting 3nu numai un acces auto uşor, dar, mai ales o minunată înlănţuire de şase cascade între 7 şi 35 de metri, verticale, oblice, un traseu acvatic excepţional cu tobogane, marmite, obstacole naturale şi o minunată piscină de circa 40 mp şi 4-5 metri adâncime, unde se pot face sărituri şi de la 10 metri înălţime. „Adrenalină la maxim, lupta cu torentul de apă transformat în mii de picături de apă, senzaţii extraordinare canyoningaccesibile tuturor practicanţilor, dar numai cu echipament corespunzător şi instructori calificaţi. Circuitul normal cuprinde doar primele trei cascade şi oferă practic tot ce se poate cere în materie de canyoning de agrement, traseu acvatic atractiv cu marmite, tobogane, cascada verticala de 20 de metri, oblică de 35 de metri şi piscină naturală pentru sărituri“, explică şeful Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu.
Circuitul este verificat şi amenajat corespunzător fiind accesibil tututor persoanelor indiferent de vârstă, pregătire fizică sau cunoştinţe tehnice.
Echipamentul folosit în canyoning este compus din costumul şi încălţămintea de neopren, casca, hamul individual, corzile, cordelina, carabiniere, buclele de asigurare, bidonul etanş, sacul de transport etanş, protecţii de ham şi echipament, dispozitive de coborâre şi lansare.
Activitatea nu este periculoasă, deoarece se desfăşoară numai atunci când nivelul apei în vad este de maxim 50 – 70 centimetri.
Minodora SUCEA  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.