În amintirea lui Alexandru Doru Şerban

1188

Peste câteva zile se împlinesc 67 de ani de la naşterea regretatului scriitor gorjean Alexandru Doru Şerban, iar acest moment ne oferă prilejul de a rememora şi a readuce în atenţia publicului şi a cititorilor câteva momente din viaţa şi activitatea sa, ca semn de apreciere şi preţuire pentru tot ceea ce a făcut şi a lăsat moştenire culturii gorjene.
Alexandru Doru Şerban s-a născut la 4 iulie 1948 în localitatea Preajba, azi cartier al municipiului Tg-Jiu. Tatăl său Ilie îl înregistrează în acte la Primăria din Preajba cu numele de Alexandru, pentru ca peste mai mulţi ani, viitorul scriitor să-şi semneze lucrările sale sub numele de Al. Doru Şerban. Aceasta pentru faptul că mama sa Chivuţa l-a dezmierdat de mic strigându-l Dorel, iar mai apoi Doru, sub acest nume fiind cunoscut de către consătenii săi, de către copii din sat şi de către prieteni. Scriitorul a simţit nevoia să semneze lucrările sale în acest fel, ca o preţuire atât a mamei sale care l-a strigat astfel toată viaţa, cât şi a familiei sale, prietenilor şi apropiaţilor care l-au cunoscut sub numele de Doru Şerban.
Scriitorul îşi petrece copilăria în satul natal alături de familie, implicându-se în bunul mers al gospodăriei, familia Ilie Şerban fiind cunoscută ca o familie muncitoare şi respectabilă. Astfel Doru Şerban a crescut într-un climat familial de seriozitate, muncă şi respect între semeni, participând la diferitele lucrări gospodăreşti pe măsura puterilor lui, păscând oile pe dealurile din jur, iar vara la munte, jucându-se cu copiii de vârsta lui pe uliţele satului şi pe dealurile din împrejurimi. Cadrul natural şi viaţa păstorească a localităţii şi-au pus amprenta asupra sensibilităţii copilului Doru Şerban, iar în familie tatăl şi bunicul dinspre mamă îi spunea multe poveşti şi chiar versuri, unele create de ei.
Urmează Şcoala Primară din Preajba, unde începe să rimeze primele cuvinte. Scrie prima sa poezie intitulată “Satul meu” apreciată de dascălul său care l-a pus să o recite la serbarea de premiere de la sfârşitul anului şcolar, după terminarea clasei a treia. Sunt primele semne ale talentului literar ale lui Al. Doru Şerban.
După şcoala primară, a absolvit pe rând, Şcoala Generală nr. 4 Tg-Jiu şi Liceul „Tudor Vladimirescu” Tg-Jiu. Elev la liceu fiind, unde are privilegiul de a-l avea profesor de română pe reputatul Titu Rădoi, Doru Şerban a continuat să scrie versuri. Profesorul Titu Rădoi sesizând talentul lui Doru Şerban îl prezintă membrilor Cenaclului Columna, participând la câteva şedinţe ale acestuia.
După absolvirea secţiei reale a Liceului „Tudor Vladimirescu” urmează cursurile Facultăţii de Filologie, secţia fără frecvenţă a Universităţii din Craiova, pentru că Doru Şerban devenise cadru didactic la Şcoala generală din Strâmba-Jiu.
În cei trei ani petrecuţi la Strâmba-Jiu a continuat activitatea de creaţie şi mai ales pe cea de culegător de folclor, înfiinţând un cerc literar cu care a colindat satele din zona sud-vestică a Gorjului. Toate materialele culese şi interpretate i-au servit la facultate, unde distinsa Prof. dr. Sina Dănciulescu i-a înlesnit studentului Al. Doru Şerban publicarea unor creaţii folclorice în “Revista de etnografie şi folclor”. În această perioadă a devenit colaborator al “Gazetei Gorjului”. De la Şcoala Generală Strâmba-Jiu, Al. Doru Şerban a fost transferat la Şcoala Generală Valea Sadului, unde a predat doi ani, timp în care a înfiinţat şi a condus un cerc literar.
După absolvirea Facultăţii de Filologie în anul 1972, a fost numit profesor titular de română-franceză la Şcoala Generală nr.1 Pojogeni, oraş Tg-Cărbuneşti, unde a activat până la 21 martie 1981, când se retrage din învăţământ şi se angajează secretar principal (prim grefier) la Procuratura (Parchetul) Gorj, unde şi-a desfăşurat activitatea până în mai 2006, când conform unei legi speciale (vechime de minim 25 ani în sistem) s-a pensionat.
În toată această perioadă a continuat să scrie. Înainte de anul 1989 a publicat săptămânal epigrame în “Gazeta Gorjului”, dar şi în publicaţii de umor ori cu pagini de umor din ţară (“Urzica”, “Albina” “Pentru Patrie”).
După anul 1989, încurajat de libertatea de exprimare obţinută prin schimbarea regimului politic, şi-a extins preocupările creatoare, devenind recunoscut ca epigramist, poet, prozator, cercetător etnograf şi al aspectelor culturale ale Gorjului.
A fost director sau redactor şef al publicaţiilor ,,Ager‘‘, ,,Hohote‘‘, ,,Nomazii‘‘, „Gazeta de Jiu”( pe care le-a şi înfiinţat) şi redactor la ,,Gazeta de Sud‘‘, ,,Opinia‘‘, ,,Observator‘‘, ,,Luceafărul de Floreşti‘‘, ,,Coloana lui Brâncuşi‘‘(Timişoara) ş.a. A colaborat cu peste 40 de publicaţii judeţene şi naţionale.
În perioada 1992-1996 a colaborat cu Radio Oltenia Craiova, având intervenţii în emisiunile stabile ,,La noi în sat‘‘, ,,Veniţi cu noi‘‘ şi ,,Cazuri de pe banca acuzării‘‘. A colaborat la emisiuni culturale cu posturile de televiziune locale.
În anul 1995 a înfiinţat Societatea Umoriştilor Gorjeni şi publicaţia ei ,,Hohote‘‘.
A fost iniţiatorul „Sărbătorii Narciselor” în localitatea natală Preajba, ajunsă astăzi sărbătoare de agrement din luna mai a municipiului Tg-Jiu.
În anul 2008 a amenajat ,,Colecţia Muzeală Preajba‘‘ în două încăperi ale fostului local al şcolii primare.
În anul 2009 a fost între iniţiatorii înfiinţării Clubului vârstei a 3-a la Preajba. A scris în decursul vieţii un număr impresionant de cărţi.
Creaţia literar-culturală şi acţiunile în domeniu întreprinse l-au ajutat pe Al. Doru Şerban să treacă peste momente grele, atunci când sănătatea i-a fost pusă în pericol, începând cu anul 2004.
Cărţile, iubitoarea sa soţie Valentia şi familia fiului Radu i-au alungat gândurile negre ale bolii şi l-au întărit, făcându-l să biruiască, dând astfel dovadă de un foarte puternic caracter şi stăpânire de sine.
A primit în decursul timpului numeroase premii şi distincţii, inclusiv pe cea de „Gorjean al anului – 2010”
În anul 2010 a fost iniţiatorul şi fondatorul Asociaţiei Cercetătorilor şi Autorilor de Carte Gorjeni, care actualmente îi poartă numele.
Se stinge din viaţă, după o grea suferinţă în data de 26 iulie 2011, lăsând o excepţională moştenire culturală pentru Tg-Jiu şi judeţul Gorj.
Pentru rememorarea activităţii scriitorului în data de 4 iulie 2015 Asociaţia Cercetătorilor şi Autorilor de Carte Gorjeni „Al. Doru Şerban”, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană” Ch. Tell” Tg-Jiu va organiza în sala de lectură a Bibliotecii judeţene o expoziţie cu lucrările autorului şi o întâlnire-dezbatere a membrilor asociaţiei care îi poartă numele, prietenilor, foştilor colaboratori, precum şi tuturor celor care doresc să participe la eveniment.
Victor Troacă, Preşedinte al Asociaţiei Cercetătorilor şi Autorilor de Carte Gorjeni „Al. Doru Şerban”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.