Producerea legumelor ecologice

779

6 – Asocierea legumelor

Rotația și asocierea culturilor legumicole este esențială pentru grădinile ecologice căci ajută enorm la crearea de condiții optime de cultură tuturor plantelor fără efort financiar și fără intervenția cu produse chimice pentru protejarea acestora contra bolilor, dăunătorilor și buruienilor. Astfel plantele de cultură se protejează reciproc, își facilitează ele însele creșterea și dezvoltarea normală. Unele plante atrag insectele entomofage care se hrănesc cu paraziții altor plante de cultură și astfel le protejează de aceștia; altele au boli, buruieni sau dăunători comuni și astfel este obligatoriu să evităm succesiunea lor. Iată cum stau lucrurile din acest punct de vedere:

UntitledPrin culturi vecine permise sau interzise trebuie înțeles culturile premergătoare în cadrul rotației din asolament.
În mod excepțional este permis ca în cadrul rotației între culturile aceleiași grupe sau familii botanice să fie și numai doiani în timp cu condiția ca între ele să se interpună alte culturi din grupă celor permise în vecinătate, adică din alte familii botanice. Adică după tomate se poate cultiva fasole și apoi vinete sau ardei.
Trebuie urmărit ca în rotație aceeași cultură să revină după minimum patru ani. Astfel se evită infestarea solului cu boli, buruieni și dăunători specifice.
Delimitați parcelele de culturi (solele asolamentului) cu rânduri de busuioc sau cimbru (lângă solele de tomate, vinete, cartofi), pătrunjel pentru frunze, crizanteme pitice, lavandă, garoafe (lângă solele cu fasole, varză ori rădăcinoase) sau crăițe (Tagetes spp.) pentru a izgoni un număr important de dăunători din aer sau sol. Crăițele sau sorgul alungă viermii sârmă sau alți viermi din sol și se asociază cu toate plantele legumicole. Cu cât plantele sunt mai parfumate cu atât aportul lor în izgonirea dăunătorilor este mai important.
Pentru eșalonarea producției necesară consumului familial se impune cultivarea a două sau mai multe soiuri, cu perioade de vegetație variabile, timpurii, semitimpurii și semitardive. Este riscant să cultivați soiuri tardive, deoarece acestea pot să nu acumuleze gradele termice necesare și deci să nu se coacă și ca atare se vor strica în depozit. Pentru culturi ecologice cele mai valoroase sunt soiurile românești, deoarece sunt complet adaptate condițiilor de climă și sol de la noi. Soiurile străine pot fi mai sensibile și vor da recolte mai slabe. Nu vom nominaliza soiurile, deoarece piața semințelor și materialului săditor este foarte dinamică.
Este bine ca în afara solelor de asolament și cele săritoare (cu plante perene) să se aloce și alte 2 – 3 sole de aceeași mărime care să fie cultivate timp de 2 – 3 ani cu sorg tehnic (tătar) sau sorg pentru boabe și tulpinile plantelor să fie tocate și introduse în sol pentru alungarea viermilor sârmă din sol, care există peste tot în județul nostru și produc mari pagube mai ales bulboaselor și rădăcinoaselor. Aceste sole cu sorg pot fi introduse în asolamentul legumicol în fața solei cu solanacee ( tomate, ardei, vinete ).
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.