Sute de gorjeni riscă boli grave din cauza obezităţii

478

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj relevă o realitate dureroasă. Pe parcursul anului trecut erau în evidenţele medicilor 857 de obezi; alţi 393 au intrat în evidenţe, în timp ce doar 279 au ieşit. Astfel, la sfârşitul anului trecut au rămas în evidenţele DSP 971 de persoane suferinde de obezitate. Specialiştii atrag atenţia asupra riscului de îmbolnăvire la care se supun persoanele supraponderale. Din păcate, intervenţiile chirurgicale pe care obezii ar trebui să le facă nu sunt decontate de stat, costurile ridicându-se la câteva mii de euro.

Obezitatea reprezintă excesul de greutate prin creşterea masei ţesutului adipos. Această boală este provocată de un aport energetic superior cheltuielilor organismului. Totuşi, acest exces de aport alimentar nu este adesea singura explicaţie, iar factorii genetici, metabolici sau legaţi de mediu trebuie, de asemenea, luaţi în consideraţie. „Masa adipoasă reprezintă în mod normal între 10 şi 15% din greutatea totală a bărbatului, între 10 şi 25% din cea a femeii. Se vorbeşte de obezitate atunci când ea atinge nivelul de mai mult de 15-20% din greutatea totală a bărbatului şi mai mult de 25-30% din cea a femeii”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
La nivelul ţării, în jur de 400.000 de persoane suferă de  obezitate morbidă, iar singura soluţie medicală pentru aceştia este operaţia, care se face doar în clinicile private, o intervenţie dificilă, cu posibile complicaţii şi mai ales foarte costisitoare, după cum a confirmat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Lupta cu kilogramele – o luptă grea, dar necesară
Slăbitul nu este deloc simplu de realizat, iar lupta cu kilogramele este dintre cele mai dificile. Şi, totuşi, revenirea la o greutate normală este absolut necesară pentru menţinerea sănătăţii. Studiile medicale confirmă că obezitatea este asociată cu afecţiuni grave; este vorba, în primul rând, despre diabet, boli cardiace, cancer, afecţiuni ale tiroidei, infertilitate şi nu numai. Tocmai de aceea, deşi este destul de greu, medicii recomandă persoanelor supraponderale să facă eforturi pentru a reveni la greutatea normală.  Când se ajunge la obezitate, cel mai probabil, deja unele boli s-au instalat în organism, iar rezolvarea vine de la medici, aceştia fiind cei care îi vor îndruma pe pacienţi spre cele mai bune soluţii.

971 de gorjeni suferă de obezitate
Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut au intrat în evidenţă 393 de obezi. „Anul trecut erau în evidenţă 857 de obezi; au intrat în evidenţă 393 şi au ieşit 279. La sfârşitul anului au rămas în evidenţă 971 de persoane suferinde de obezitate”, a confirmat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Tratamentul obezităţii constă în reducerea excesului de greutate printr-un regim; atunci când obezitatea este provocată de o boală, aceasta trebuie să fie tratată.
Indiferent de situaţie, obezilor li se recomandă să consulte un specialist înainte de a începe o cură de slăbire.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here