Ca la noi, la nimeni – Noul Cod Silvic, de la Ana la Caiafa!

465

Cum preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge Legea Codului Silvic, votată de Parlament în urma unui proiect ce aparţinea a vreo 125 de parlamentari PSD, proiect aspru criticat de fostul ministru Lucia Varga(PNL), din vremea guvernării USL(care şi ea depusese un proiect similar, dar mai aspru, se pare, prin 2013!), Codul Silvic a fost retrimis la reexaminare.
Gurile rele susţin că, anterior, firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL făcuse diligenţe la Guvern şi chiar la Parlament ca unele articole să fie modificate aşa cum îi conveneau ei, dar Guvernul şi Parlamentul n-au ţinut seama de pretenţiile tupeiste ale acesteia. În mod ciudat, aceeaşi firmă austriacă a trimis o scrisoare similară şi la Cotroceni, unde-ar mai fi mers şi Ambasadorul Austriei la Bucureşti să-i susţină cauza. Scrisoarea este cunoscută şi culmea e că funcţionarii Administraţiei prezidenţiale ar fi dat un copy-paste pe solicitările respective, iar în motivarea respingerii promulgării, preşedintele Iohannis cere expres schimbarea aceloraşi articole cerute de firma austriacă.
La Senat, atât comisiile de specialitate, cât şi plenul senatorilor au respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Practic, Senatul n-a modificat nimic! Şi deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi de mediu au respins solicitarea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului Silvic. În cursul zilei de ieri, deşi Camera Deputaţilor avea pe ordinea de zi solicitarea de reexaminare a Codului Silvic, venită de la preşedintele Klaus Iohannis, nu s-a mai discutat şi deci nici nu s-a supus la vot.
Preşedintele Klaus Iohannis anunţase că spinoasa problemă a Codului Silvic va fi luată în discuţie la prima şedinţă a CSAT, considerând-o de siguranţă naţională. Ceea ce este adevărat. Primul ministru, Victor Ponta, ca vicepreşedinte al CSAT – un organism ce nu se regăseşte şi în ţările cu democraţii consacrate, fiind o relicvă a comunismului din Europa de Est – e conştient că în privinţa pădurilor s-a greşit mult în ultimii 25 de ani. De aceea, bănuim că premierul i-ar fi transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să nu mai tulbure apele între Palate.
Departe de noi gândul de a epuiza spinoasa problemă a pădurilor, care continuă să fie tăiate în ras şi prin rezervaţiile naturale ale României, aşa cum arată filmele făcute de Agenţia Internaţională a Mediului, distribuite printre parlamentari. Oricum, DNA s-a cam retras şi din anchetarea afacerilor Microsoft şi EADS, cum să se bage ea în afacerile firmei austriece. Vorba profesorului univ.  dr. Ilie Şerbănescu, analist economic, colonia numită România nu se bagă în afacerile colonialiştilor!
Cu riscul de a deveni ridicol, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a solicitat opinia Comisiei Europene, vezi doamne, să afle dacă nu se încalcă Tratatele UE prin prevederea cu limitarea tăierilor de către o firmă, oricare ar fi ea, să nu depăşească 30%. Pe fază, şi bine pregătită, doamna Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, i-a dat o replică dură: „Mi se pare absolut nefondată poziţia Consiliului Concurenţei. Mai mult decât atât, această poziţie nu reprezintă interesele românilor. Dânşii spun că noul Cod Silvic ar putea încălca Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, însă nicăieri nu se spune la ce articol din Tratat se face referire. În ceea ce priveşte libera circulaţie, niciodată nu s-a pus problema unei măsuri restrictive. Îi rog pe domnii din Consiliul Concurenţei să nu confunde libera circulaţie cu o limitare pentru toţi operatorii, care are obiectivul de a salva de la dispariţie micii producători şi de a elimina monopolul. Am fi încălcat Tratatul dacă ne refeream la un singur operator, ceea ce nu este cazul. Am din ce în ce mai multe suspiciuni faţă de cei care se opun acestui Cod Silvic.” Nu ştim dacă aici se referă la opoziţia cârtitoare, la preşedintele Klaus Iohannis sau la cei din Ministerul Justiţiei. Unde bate pasul pe loc şi refuză avizul pentru o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Ponta de a interzice exportul de masă lemnoasă neprelucrată, pe timp limitat! Încă sunt foarte mulţi trădători în interior, după cum se vede!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.