Casele de marcat, modificate din cauza programului pentru bacșiș

561

Sute de mici întreprinzători din județ, dacă nu chiar mii, sunt puși zilele acestea pe drumuri ca urmare a noii legislații care reglementează fiscalizarea bacșișului pe care clienții îl pot lăsa în magazine, restaurante sau oriunde altundeva. Patronii micilor buticuri de la țară sau ai unor magazine mai cu ștaif de la oraș vin cu casele de marcat la firmele care se ocupă de schimbarea softului, cu toții dorind să fie în regulă după ce au văzut că în ultima vreme nu mai e de glumă cu cei de la Antifraudă.
Una dintre firmele care se ocupă de instalarea noului program menit să fiscalizeze și bacșișul este cea a consilierului județean Gheorghe Orzan, care spune că de câteva zile are parte de o întreagă “nebunie”, oamenii fiind nevoiți să stea la coadă pentru a putea să își lase casele de marcat la service. “Este un program pe care noi îl introducem pentru fiecare casă de marcat în parte. Practic, prin noul program pe care îl introducem unul dintre butoanele existente ale casei de marcat capătă destinația specială pentru bacșișul primit de la client și pentru care se eliberează bonul fiscal, că asta este situația, statul vrea să ia impozit degeaba din orice, așa aiurea, că vrea el”, spune Orzan.
La coadă, patronii care stăteau cu casele de marcat în brațe nu aveau nici ei cuvinte de laudă pentru inițiativa Fiscului, ei fiind conștienți că spre sfârșitul lunii vor trebui să mai vină odată aici pentru a modifica din nou programul din casele de marcat. Noul program ar trebui să facă diferențierile între diferitele valori ale TVA-ului, reducerile urmând să intre în vigoare de luna viitoare, după cum a anunțat Guvernul. “De unde bacșiș domnule că la noi la țară oamenii sunt amărâți și nu îți lasă rest nici 10 bani. Se uită oamenii să le dai restul la fix, că e sărăcie. Pe la Guvern pe acolo poate o mai fi vreun bacșiș din ăla de câteva milioane de euro, dar la noi de unde? Noi, uite, stăm aici la coadă în loc să mergem să producem ceva, să facem ceva util, iar peste vreo câteva zile o să mai venim o dată că se schimbă TVA-ul și atunci iar stăm la coadă”, spune un patron al unui magazin rural, nemulțumit de situația cu care se confruntă, la coadă cam toți micii întreprinzători gândind la fel.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here