Cât de nutritiv este uleiul alimentar

536

uleiCe proprietăţi hrănitoare are uleiul, ce cantitate şi cum trebuie să-l folosim? Sunt întrebări pe care ni le punem mulţi dintre noi, ţinând cont de faptul că este foarte frecvent utilizat.

Uleiul este esenţial pentru buna desfăşurare a organismului având în vedere compuşii nutritivi pe care îi conţine.

Uleiul alimentar este compus din materii grase care rezultă din surse vegetale, folosite în bucătărie pentru a prepara sau pentru a asezona anumite mâncăruri. Ele reprezintă 99% lipide (acizi graşi).

Vitamine şi antioxidanţi

De regulă, uleiurile ar trebui să reprezinte 30% din aporturile energetice zilnice. De fapt, ele au toţi acizii graşi (saturaţi, mononesaturaţi şi polisaturaţi) în cantităţi diferite, în funcţie de fiecare marcă de ulei.

Atunci când sunt absorbiţi, aceşti acizi graşi esenţiali asigură membranelor celulelor nutrienţii de care are nevoie creierul pentru a funcţia normal. Alţii sunt importanţi pentru formarea moleculelor în ceea ce privesc activităţile de natură hormonală sau susţine funcţii cum ar fi coagularea sângelui. Chiar dacă uleiurile au la bază materii grase, conţin şi vitamine esenţiale pentru sănătatea organismului, cum ar fi vitamina E şi D, precum şi polifenoli (antioxidanţi foarte puternici).

Peste tot auzim că trebuie să eliminăm grăsimile din alimentaţie, dar specialiştii sunt de părere că nu trebuie să renunţi la ulei pentru că este un produs excesiv de gras. Trebuie doar să fii precaut la cantitatea consumată. Cantitatea care e necesară pentru aportul zilnic este de 2 linguri de ulei.

Foloseşte uleiuri diferite, pentru a beneficia din plin de beneficiile lor nutriţionale şi de gustul lor.

Uleiuri pentru gătit – pentru că au în compoziţie o cantitate mai mică de acizi graşi polisaturaţi, uleiurile de măsline şi de arahide sunt mult mai stabile la prepararea termică (până la 200 °C). Anumite uleiuri, cum este cel de porumb, struguri şi floarea-soarelui, nu rezistă la temperaturi mai mari de 180°C.

Uleiuri pentru salate – au o proporţie mai mare de acizi graşi polinesaturaţi, uleiurile de nuci, soia şi rapiţă nu sunt recomandate pentru prepararea termică (emană un miros neplăcut) şi se întrebuinţează doar la salate. Pentru gătit puteţi folosi o varietate de uleiuri, uleiurile de porumb, măsline, struguri şi floarea-soarelui.

Mituri neadevărate despre uleiuri

Uleiul de măsline este mai gras decât alte tipuri de uleiuri!

FALS. Orice ulei indiferent de marca lui are 100% materii grase.

Uleiul de măsline este cel mai bun!

FALS. Nu este un ulei ideal. Uleiul de măsline are mai multe proprietăţi nutritive, deoarece conţine acid oleic, dar are în proporţie destul de mică acizi graşi alfa-linolenic, o substanţă care este foarte importantă pentru organism. Pentru a obţine rezultatul dorit, trebuie combinat cu alte mărci de ulei – de soia, de germeni de grâu, de rapiţă sau de nuci.

Dacă ai colesterolul mare, micşorează cantitatea de materii grase!

FALS. Varianta bună este să alegi eficient grăsimile. Consumă cu precauţie alimentele cu conţinut mare în grăsimi animale (unt, smântână) şi alege variante mai uşoare. Alege uleiurile vegetale deoarece conţin acizi graşi nesaturaţi. Foloseşte uleiul de măsline la gătit dar în cantităţi mici.

Cum se conservă uleiurile

Trebuie doar să umezi câţiva paşi simpli:

depozitează uleiurile într-un spaţiu răcoros, lipsit de lumină, în sticle bine închise, pentru a nu oxida sau râncezi;

pentru a nu se forma compuşi chimici nocivi, foloseşte uleiul până la temperaturi de 180°C, indicat ar fi să-l foloseşti doar la două prăjeli.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.