Ca la noi, la nimeni – Cu voie de la Iohannis, defrişările pădurilor continuă!

401

Una dintre puţinele bogăţii care-au mai rămas încă în proprietatea României şi a românilor este pe cale să se afle – cu voie de la stăpânire – pe cale de dispariţie. Nu mi-a venit să cred ochilor când am citit un raport al asociaţiei Greenpeace despre exploatarea cu sălbăticie a pădurilor ţării, în care se specificau şi defrişările din rezervaţiile naturale. Gândeam că este vreo exagerare.
Şi iată că nici vorbă de aşa ceva. Reporterii emisiunii de televiziune cea mai premiată pe plan internaţional din ţara noastră, emisiunea “În premieră”, realizată de talentata Carmen Avram, ne-au dezvăluit recent adevărul gol goluţ. Inclusiv Rezervaţia Munţii Retezat este pusă la pământ de năimiţii unei firme austriece ce se poate lăuda că are o vechime de 400 de ani şi a izbutit să obţină un Monopol asupra tăierilor abuzive ale pădurilor României!!! Imaginile nu mint.
În plus, ştim cu toţii că mai toate regimurile politice şi guvernările de până acum au permis nu doar exploatarea pădurilor, dar şi exportul masiv de lemn neprelucrat. De vreo patru ani încoace, începând de la ministrul Mediului şi Pădurilor, Doina Pană, prezentă în emisiune, continuând cu ministrul liberal din partea USL – doamna Lucia Varga – şi continuând cu actualul ministru al Mediului şi Pădurilor – doamna Graţiela Gavrilescu, toate s-au zbătut ca Parlamentul să ia în dezbatere un nou Cod Silvic, mai restrictiv şi în favoarea ţărişoarei numită încă România. Ei bine, după lupte seculare care au durat… patru ani s-a adoptat un Cod Silvic adevărat. În tot acest timp, o firmă austriacă ce deţine o fabrică de exploatare a masei lemnoase tăiate fără noimă a făcut demersuri la prim-ministru, Victor Ponta, dar şi la Parlament pentru a scoate din Codul Silvic nişte articole de lege ce nu le erau favorabile hrăpăreţilor de afacerişti din Austria. Fără succes!!!
Cu toate acestea, firma austriacă şi însuşi Ambasadorul Austriei la Bucureşti au mers la Palatul Cotroceni şi au intervenit pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, pe care l-am crezut până în acest moment serios, să scoată din legea Codului Silvic articolele ce nu le conveneau austriecilor. Şi ce credeţi că a făcut preşedintele ce ne-a păcălit cu sintagma “România lucrului bine făcut”? N-a promulgat legea Codului Silvic, retrimiţând-o în Parlament. Cu observaţiile că acele articole de lege ce nu conveneau Austriei să dispară!!!
Las la o parte că “Noul PDL”, cum i se mai spune noului PNL – care nu mai are nicio legătură cu vechiul partid liberal  al Brătienilor – se opune revizuirii Constituţiei. Cerând puteri sporite pentru preşedinte, adică trecerea la o republică prezidenţială!? Păi dacă în condiţiile actualei Constituţii preşedintele Klaus Iohannis acţionează împotriva intereselor României ne putem pune întrebarea cum va proceda atunci?!
Nici Gorjul nu se poate lăuda că nu-i victima defrişărilor anapoda ale pădurilor sale. Seceta bate la uşă, iar schimbările climatice vor conduce la deşertificarea Olteniei. Cui să-i pese? Aşa preşedinte s-a votat, aşa dictator va avea România. Unul la fel ca Băsescu, dar niţel mai tăcut!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here