Animalele din judeţ, vaccinate împotriva antraxului

604

Medicii veterinari din Gorj vor demara, de săptămâna viitoare, o campanie judeţeană de vaccinare anticărbunoasă la bovine, ovine, caprine şi cabaline, precum şi o acţiune de tuberculinare a bovinelor. Cele două activităţi sunt destinate pentru prevenirea antraxului la speciile de animale menţionate ori pentru depistarea cazurilor de tuberculoză la bovine.

Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, a anunţat că cele două tipuri de activităţi sunt acţiuni care se derulează anual la nivelul judeţului nostru, în trimestrul II. “De luni, vom începe campania de tuberculinare pentru cele circa 50.000 de bovine din judeţ şi de vaccinare anticărbunoasă de prevenire a antraxului la 300.000 de animale din speciile cabaline, ovine, caprine şi bovine. Fiecare medic veterinar din localităţi îşi va planifica vaccinările, iar dozele necesare imunizării vor fi puse gratuit la dispoziţia proprietarilor de animale de către DSVSA Gorj. Aceste acţiuni se fac anual, la nivelul întregii ţării şi pentru noi la Gorj, cel puţin, au fost deosebit de eficiente, dovadă stând faptul că, în ultimii zeci de ani, nu am avut cazuri de tuberculoză ori de antrax la animale. Rugăm proprietarii animalelor să ofere sprijin medicilor şi asistenţilor veterinari care le vin în gospodărie pentru efectuarea vaccinărilor”, a declarat Ion Iliuţă.

Vaccinarea este eficientă
Modul de transmitere al meningitei cărbunoase (antrax) este prin contactul direct al omului cu animalele bolnave, cu produsele provenite de la acestea sau ca urmare a unei infecţii de origine telurică. Boala poate evolua septicemic, existând mai multe forme care depind de calea de pătrundere în organism. Bacilul este sensibil la antibiotice, dar depistată în fază incipientă, afecţiunea poate fi stopată prin tratament cu antibiotice. La animale se practică vaccinarea anticărbunoasă cu foarte bune rezultate. Această boală este declarabilă şi carantinabilă. Conform “Programului de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţie a mediului”, vaccinarea contra antraxului este obligatorie.
Tuberculinarea la bovine are rolul de a depista dacă animalele au sau nu tuberculoză. Campania are un caracter obligatoriu şi se face în mod gratuit pentru toate bovinele de peste şase săptămâni. Practic, medicii veterinari vor injecta în pielea gâtului animalului o doză de tuberculină. În funcţie de mai multe rezultate clinice, animalul va fi găsit pozitiv sau negativ în ceea ce priveşte TBC-ul. În caz că rezultatele sunt neconcludente, procedura va trebui repetată.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.